Unohdettaisiinko ahneus ja kateus?

Härmälän leirintäalue on kaupungin myytävien kiinteistöjen listalla. Tämä, noin kuuden hehtaarin alue kaavoitetaan asuntorakentamiseen. Korvaava leirintäalue on yleiskaavassa merkitty Alasjärven pohjoispuolelle Niihamaan, jossa on kaupungin omistamaa maata, ja jonne on hyvät liikenneyhteydet.

Melkein tekisi mieli sanoa, että vihdoinkin. Koko Härmälässä asumiseni ajan, vuodesta 1985, olen ihmetellyt, kuinka kaupunki pitää näin hienon ja näin keskeisellä paikalla olevan alueen vajaakäyttöisenä. Leirintäaluehan on auki vain kolme neljä kuukautta vuodessa.

Erityisen hieno on länsiosan telttailualue kerrostalojen vieressä, jossa kasvaa vanhoja lehtipuita luoden koko alueelle puistomaisen vaikutelman. Alueen nykyinen vuokrasopimus päättyy vuonna 2020, mutta kaavoitus voisi alkaa piankin.

Leirintäalueesta luopuminen mahdollistaa myös rannan suuntaisen kevyen liikenteen väylän rakentamisen, jonka jälkeen voidaan pyöräillä yhtenäistä väylää pitkin Pirkkalasta Tampereen keskustaan.

Kaavoittaja kertoo, että alueen rakennettava osa tehdään täyteen kerrostaloja samaan tapaan, kuin viereisellä lentokonetehtaan paikalla.

Aina kävellessäni leirintäalueella ajattelin, että olisipa hieno alue arvokkaiden yksittäisten pientalojen paikaksi. Nyt kuitenkin rahoitusjohtaja sanoo, että alueesta voidaan saada 500–700 euroa neliöltä, ja tarkoittaa silloin kerrostalojen kerrosalaneliöitä.

Voitaisiinko toteuttaa haaveeni kalliiden, varakkaille tai muuten maksukykyisille tarkoitettujen luksustalojen kaavoittamisesta?

Tampereella on eri puolilla rakenteilla ja kaavoitettavana tuhansia kerrostaloasuntoja, nykytrendin mukaan pieniä yksiöitä ja kaksioita, joten Härmälän entinen ”paremman väen” kesäasuntoalue sopisi erinomaisesti toisenlaiseen rakentamiseen.

Alueen kaavoitus pitäisi hoitaa yhdessä kaupungin ja kilpailutuksen kautta saadun ”allianssikumppanin” eli arkkitehti- ja rakennustoimiston sekä hiljaisesti hankittujen ostajakandidaattien kanssa.

Kerroksia näissä pientaloissa voisi olla tarpeen mukaan ja pikkutarkoista säännöistä tulisi luopua. Tampere osoittaisi ennakkoluulottomuutensa!

Lasse Kristeri

Tampere

Lukijalta

Tällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.