Juhana Suoniemi

Tavara-aseman purkamiselle on vaihtoehtoja

Jaakko Muikku

Tavara-aseman purkamista ja purkamisen vaihtoehtoja on puntaroitu julkisuudessa taas tänä kesänä. Keskustelu on typistynyt akselille puretaan - kierretään. Keskustelussa on lähdetty siitä, että Vellamonkadulle tulee liittymä. Tämä liittymä aiheuttaisi kiertovaihtoehdossa hankaluuksia kävelyn ja pyöräilyn järjestämiseen ja vaatisi todennäköisesti Morkun purkua. Samoin kiertovaihtoehdossa Tavara-aseman kulku ja huolto olisivat ongelmallisia. Purkuvaihtoehdossa taas ollaan sen tilanteen edessä, että rakennusuojelukiista on vääjäämätön ja valitusprosessi tulisi hidastamaan kadun valmistumista vuosilla. On myös hyvin suuri mahdollisuus, että purkamisen salliva kaava tulisi lisäksi kaatumaan oikeudessa.

Entä, jos jätettäisiin Vellamonkadun liittymä tekemättä ja tehtäisiin Vellamonkadusta päättyvä katu ja Tavara-aseman hankalasti ratkaistava kulku olisikin alakautta Ratapihankadun alta? Liittymä Ratapihankadulta Vellamonkadulle on ollut suunnittelun lähtökohta, mutta onko se sittenkään välttämätön? Minusta ei. Tottakai Vellamonkadun liittymän poisto toisi hieman lisää liikennettä muille Tammelan kaduille, mutta jos vastapainoksi saisimme sujuvan Ratapihankadun, sujuvan ja turvallisen kevyen liikenteen, voisimme suojella sekä Morkun että Tavara-aseman ja Vellamonkatu ja päivisin ruuhkainen ja kaikille kulkumuodoille hankala Tammelanpuistokadun risteys rauhoittuisivat, olisi aika pienellä kompromissilla koko hankala tilanne saanut ratkaisunsa. Lisäksi Vellamonkadun täydennysrakennuspotentiaali saataisiin paremmin käyttöön, ja jos vielä tekisimme uuden tunnelin Tavara-aseman alitse Posteljooninpuistoon, saisimme uuden reitin Hämeenkadun päästä Tammelaan. 

Kuulostaa melko kalliilta hankkeelta, mutta voisi oikeasti kannattaa, sillä Tullin ja ratapihan uusien suunnitelmien myötä Tammelan etuosa alkaa oikestaan olemaan osa ydinkeskustaa. Alueella on käynnissä jo nyt melkoisia täydennysrakennushankkeita ja lisää on tulossa, joten entistä paremmat kävely-yhteydet Tammelan ja keskustan välillä ovat ihan kohta välttämättömiä. Kokonaisuutta mietittäessä esittämäni idea voisi olla jopa edullisempi ja kaupunkikuvan ja viihtyisyyden näkökulmista nykysiä vaihtoehtoja laadukkaampi. Ainakin tämä vaikea solmu saataisiin ratkaistua. Ideaani voi vapaasti kehittää. 

Ps. tavara-aseman ja Morkun kunto tiedetään huonoksi, mutta eivät ne sentään korjauskelvottomia ole. Tavara-asemassa tärkeintä on minusta julkisivu, sisuksia saa puolestani muuttaa mielin määrin. Tulevaan käyttöön en tässä jutussa ota kantaa. 

Juhana Suoniemi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet