Puolue repesi aikoja sitten

Historia toistaa itseään. Perussuomalaisten edeltäjän SMP:n puoluekokouksessa 1972 Kouvolassa puolue hajosi kunnolla edellisen kerran. Olin haastatellut ennakkoon puoluesihteeri Eino Poutiaista Kiihtelysvaarassa aamukahvin ääressä. Hänen sanomansa oli ”Eroa Veikko”.

Puoluejohtaja oli silloin puolueen perustaja Veikko Vennamo.

Poutiaisen vaatimus oli meillä Ilta-Sanomissa etusivulla. Kun menin puoluekokouspaikalle Kouvolaan, minut piirittivät uutiseen tyytymättömät ihmiset. Uuden Suomen toimittaja kirjoitti, ettei tänne kannata lähettää heiveröisiä toimittajia. Yhden toimittajan kravatilla oltiin pyyhkiä kokoussalin lattia.

Jonkinlaisia uhkauksia ovat jo kuulleet myös uuden eduskuntaryhmän perustaneet.

Kouvolan puoluekokouksen jälkeen vähemmistöön jääneet pystyttivät Suomen Kansan Yhtenäisyyden puolueen, joka 13 kansanedustajasta huolimatta seuraavissa vaaleissa typistyi yhden valtiopäivämiehen, Mikko Asunmaan puolueeksi.

Smp säilyi kuvioissa hieman paremmin, mutta putosi vuoden 1975 vaaleissa kahden edustajan ryhmäksi.

Perussuomalaisista uuteen puolueeseen lähtevä Ritva Elomaa on jo toisen polven ”loikkari”. Hänen isänsä Arvo Sainio jätti SMP:n ja liittyi Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueeseen. Toinen ryhmää vaihtava, Lea Mäkipää, koki hajaannuksen vaalikaudella 1991–95, jolloin eduskuntaryhmä jakaantui useaan ryhmittymään. Mäkipää jäi tuolloin viimeisten Smp:n edustajien joukkoon.

Saa nähdä, miten käy perussuomalaista erkaantuneelle 20 nimivahvalle ministeri- ja kansanedustajajoukolle. Ensimmäisen takaiskun Uusi Vaihtoehto koki heti tuoreeltaan. Nimi oli jo rekisteröity netissä muiden haltuun.

Uuden puolueen takia eduskunnan istumajärjestys menee uusiksi. Myös valiokuntapaikkoihin tulee uusjako jo siitä syystä, että hallitus varmaan haluaa pitää niissä enemmistöä käsissään. Nyt tynkäperussuomalaisilla on hallintovaliokunnan puheenjohtajuus, joka on Juho Eerolan hallussa. Lisäksi ryhmällä on neljä varajohtajuutta valiokunnissa ja jaostoissa.

Uudella ryhmällä taas on liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä talousvaliokunnan puheenjohtajuudet, jotka ovat Ari Jalosella ja Kaj Turusella. Lisäksi sillä on suuren valiokunnan ja maatalousvaliokunnan varajohtajuudet. Uuden ryhmän huoneeksi osoitettiin suuren valiokunnan huone lisärakennuksesta. SMP:n ja SKYP saivat omat tilat, kun entinen ryhmähuone jaettiin väliseinällä kahtia.

Tieto perustulosta on levinnyt maailmalle jo ennen sen säätämistä. Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kertoo, että hänen tapaamansa suurlähettiläs kysyi jo, miten heidän kansalaisensa pääsisivät tästä tulomuodosta osalliseksi.

Lentotaitojaan viimeksi väläytellyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käväisi äskettäin Tallinnassa juhlistamassa Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä. Ohjelmassa oli myös Sipilän ja Viron pääministerin avustajien välinen jalkapallo-ottelu. Paremmin hiihtäjänä tunnettu valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk.) vetäisi voittomaalin.

Kommentit (6)

Kommentit

Persut ovat tehtävänsä tehneet. Persut saavat mennä. Tärkeää on vielä viedä hallituksen työ loppuun. Äänestäjille on nyt seuraavissa vaaleissa selvää, mikä porukka on äärioikeistolainen. Sen aatteen kannatus tuskin yltää lähellekään jytkyä.

suomensuomalainen

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.