RunFest

TAMPEREELLA INNOSTUTTIIN LIIKKUMAAN RUNFESTIIN TÄHTÄÄVÄSSÄ KUNTOKOULUSSA

Tampereella kaupungin työntekijät osallistuivat ”harvakseltaan liikkuvien” kuntokouluun, joka huipentui elokuussa järjestettyyn työhyvinvointitapahtuma RunFestiin.

”Järjestämme jonkin verran erilaisia liikuntatempauksia työntekijöillemme, mutta haasteena on saada osallistumaan myös ne, jotka eivät ole aktiivisia liikkujia”, kertoo Tampereen kaupungin työhyvinvointipäällikkö Sami Uusitalo.

Kuntokoulu lähti liikkeelle halusta tarjota liikuntapalvelua niille, jotka vasta haaveilevat kunnonkohennuksesta, mutta eivät liiku aktiivisesti. Tavoite oli jaksaa liikkua reippaasti ja turvallisesti neljän kilometrin lenkki. Uusitalon mukaan kuntokoulun idea osoitti toimivuutensa.

”Kaikki eivät halua pelata koripalloa tai salibandya. Juokseminen ja käveleminen ovat matalan kynnyksen liikkumista.”

Kuntokouluun osallistui 12 eri kuntoista ja ikäistä, toisilleen tuntematonta lenkkeilijää, jotka halusivat edistää omaa liikkumistaan kuntokoulun tuella. Osalle kuntokoulu merkitsi liikkeelle lähtöä ”nollasta”, tavoitteena jaksaa kävellä nelisen kilometriä reippaasti. Toisille yhteiset tapaamiset loivat rutiinia liikkumiseen.

”Yhdessä kokoonnuttiin noin viitisen kertaa ennen tapahtumaa vähän eri teemoilla: muiden muassa sauvakäveltiin, kiivettiin portaita ja käveltiin RunFest-viestin reitti yhdessä etukäteen. Tarkoitus oli kohottaa kuntoa kävelemällä ja siihen kuntokoulu tarjosi vinkkejä”, kuvailee kuntokoulun valmentajana toiminut Tullinkulman työterveyden fysioterapeutti Sari-Leena Erkkilä.

Yhdessä liikkuminen motivoi

Haasteena työhyvinvoinnin edistämiseen tähtäävissä projekteissa on liikunnan polarisoituminen. On niitä, jotka liikkuvat paljon ja jotka osallistuvat vapaa-ajallaan erilaisiin liikuntaharrastuksiin ja -tapahtumiin, mutta huolettavan paljon myös niitä, jotka eivät liiku ollenkaan ja joille esimerkiksi liikuntatapahtumiin lähtö voi tuntua vieraalta.

”Mitä liikkumiseen tulee, niin se on iso tekijä, kenen kanssa lähtee liikkumaan. Lähteminen voi olla vaikeaa ilman liikuntakaveria. Työyhteisön suunnalta voi tulla sopiva suorituspaine, joka kannustaa liikkeelle”, Uusitalo arvioi. ”Ei tarvitse olla suorittamismeininkiä, vaan olisi hyvä madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle. Parhaiten se käy porukalla.”

Tampereella järjestetty kuntokoulu edustaa RunFestin COO:na toimivan Jaakko Karruksen mielestä juuri sitä, mitä RunFestillä tavoitellaan.

”RunFestin tavoitteena on saada työyhteisöt yhdessä liikkeelle – myös ne työyhteisöjen jäsenet, jotka eivät yleensä paljon liiku. 4,2 kilometriä ei ole mahdoton matka varsinkaan kävellen, mutta etenkin harvemmin liikkuvilla sekin saa sopivalla tavalla tarkastelemaan omaa kuntoa. Olisi monella tapaa hyödyllistä, että työyhteisöt myös valmistautuisivat tapahtumaan yhdessä.”

”Kyllä minäkin vääntäydyin pari kertaa lenkille ennen RunFestiä, etten ihan läkähdy reitille”, myöntää Uusitalo.

Myös kuntokouluun osallistunut Tampereen infran kirvesmies Hannu Mantila kertoo, että yhdessä liikkuminen innosti osallistumaan.

”Ennen kuntokoulua oma liikkuminen oli vähäistä. Ei tahdo päästä liikkeelle, ellei joku ole käskemässä. Liikkeelle lähtöä helpotti se, että oli porukka, ja myöhemmin olen liikkunut myös itsekseni.”

RunFestin konsepti tarjoaa mahdollisuuden liikuttaa koko työyhteisöä

Uusitalo näkee RunFestin hyvänä konseptina työhyvinvoinnin edistämiseen.

”RunFest on työhyvinvoinnin kannalta älyttömän hyvä idea: näkee työporukkaa vähän muuallakin kuin työssä, ja tapahtumassa voi pitää hauskaa monella tavalla. Tapahtuma-alueella on hyvä meno.”

RunFestiin osallistutaan 5 hengen joukkueina. Jokainen joukkueenjäsen kulkee kävellen tai juosten 4,2 kilometrin lenkin. Viiden hengen joukkueelle yhteismatka on puolimaraton. Lenkin jälkeen joukkue jää nauttimaan illasta piknikille oheisohjelman ja hyvän seuran viihdyttämänä.

”Missiona on saada suomalaiset liikkeelle. Tarjoamme kaikenkuntoisille sopivan liikunnallisen tapahtuman, jossa pääpaino on yhdessä tekemisellä, hauskanpidolla ja toisten kannustamisella”, kuvailee Karrus.

”Tapahtumaan osallistujista iso osa ei todellakaan ole aktiivisia liikkujia. Näiltä tyypeiltä paras palaute on kuulla, että tapahtuman kannustava ilmapiiri on motivoinut ottamaan reitin varrella jopa juoksuaskelia. Siinä saa uudenlaisen liikuntakokemuksen, joka voi parhaimmillaan johtaa ajattelemaan, että hei liikkuminenhan on kivaa.”

”Itse tapahtumassa oli kiva tunnelma. Meillä oli niin hyvä joukkuehenki, että halusimme alittaa maaliportinkin yhdessä”, kertoo Erkkilä.

Myös Mantila muistelee RunFestissä liikuttua lenkkiä.

”Selviydyttiin reitillä ihan kiitettävästi, kun oli kävelty lenkkejä etukäteen kuntokoulussa.”

MIKÄ RUNFEST?

• 8.6. Turussa, 24.8. Tampereella, 31.8. Helsingissä ja 7.9. Oulussa 

• Hauska liikunnallinen työhyvinvointitapahtuma, joka toimii myös yritysjuhlana tai asiakastilaisuutena
• 5 x 4,2 kilometrin RunFest-viesti ja joukkueiden yhteinen RunFest-piknik 

• RunFestin osallistumismaksuista lahjoitetaan vuosittain varoja hyväntekeväisyyteen

Teksti: Loviisa Pihlakoski
Kuvat: Sami Vaskola

RunFest

Aikaisempia kirjoituksia

RunFest

Uusimmat mielipiteet