Nuori ei tule kesätöihin leikkimään

Kesätyöhaku on käynnissä. Tampereen kaupungin kesätyöt pärähtivät eilen hakuun. Viime vuonna pelkästään Tampereen kaupungin kesätöihin haki 18 338 henkilöä. Määrä on aika massiivinen varsinkin, kun paikkoja oli tarjolla vähän yli 500, joista nuoremmille, alle 18-vuotiaille, oli tarjolla 150 paikkaa. Työvoimaa Tampereella ainakin riittää.

                           Alaikäisille on tietysti tarjolla hyvinkin erilaisia hommia kuin täysi-ikäiselle. Yleinen konsepti yksityisellä puolella on Tutustu työelämään ja tienaa. Tutustu työelämään ja tienaa –jakso on suunniteltu 14-17-vuotiaille. Idea on todella hyvä: työtä ja työkokemusta, josta on hyötyä jatkossa. Kannattaa muistaa, että kyseessä on kuitenkin tosissaan työ.

                           Kavereiden kokemusten ja kesätyökuvausten kautta olen huomannut, että joissain kesätöissä ei oikeastaan edes pääse tekemään mitään. Toki kaikille verbi ei ole päästä, osalle se on joutua, mutta suurin osa nuorista hakee kesätöitä nimenomaan saadakseen työkokemusta. Työnantajat tarjotkaa nuorille – myös 14 – 17-vuotiaille – riittävästi tekemistä kesätyön aikana. Niin opitaan. Jos työnkuva on liian lepsu eikä tarjoa riittävästi tekemistä jää nuorelle helposti väärä kuva työelämästä. Kesätyö on varsinkin nuoremmille yleensä ensimmäisiä kosketuksia työelämään, joten kesätyö antaa lähestulkoon kokonaiskuvan työelämästä.

                           Olen myös kuullut, että joidenkin nuorten vanhemmat hakevat kesätöitä lastensa puolesta. Toivoisin, että työnantajat eivät palkkaa näitä hakijoita. Osa tekee oikeasti hommia löytääkseen kesätyön. Nuori, jonka vanhemmat lähettävät kesätyöhakemuksen puolestaan ei ole aktiivisimmasta päästä. Joissain tapauksissa nuori ei edes tiedä hakeneensa kesätöitä. Kiinnostava keskustelu syntyykin, jos nuori ei haluakaan edes työskennellä, mutta vanhemmat ovat hakeneet tälle kesätyöpaikan.

                           Jos menee omille vanhemmilleen töihin, kyseessä on tietysti erilainen tilanne kuin edellä mainittu. Monet kesätyöpaikoista toki löytyvät suhteiden avulla eikä siinä mitään väärää ole. Mietin kuitenkin ylipäänsä, kuinka erilaisista asetelmista töitä lähdetään hakemaan. Löytyykö esimerkiksi vierasperäisen nimen omaavalle kesätöitä, vaikka tämä puhuisikin täydellistä suomea?

                           Toivoisin, että ensi kesänä mahdollisimman monelle nuorelle löytyy kesätyöpaikka ja jokaisessa työpaikassa saa varmasti myös aidosti tehdä töitä.

Matias Mäkiranta

Olen Lempäälän nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja Nuva ry:n Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja. Lopetan peruskouluni keväällä. Blogissani pohdin ainakin nuorten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.