Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Laiskuus tulee Tampereelle kalliiksi

Työttömyydestä aiheutuvat kustannukset paisuvat Tampereella huolestuttavasti. Viime vuonna kaupunki maksoi pitkään työttöminä olleiden työmarkkinatukea lähes 20 miljoonaa euroa. Tänä vuonna laskun arvioidaan nousevan yli 30 miljoonaan euroon. Kaupungilla ollaan tilanteeseen tyytymättömiä.

Tampereen kaupunki on ehdottanut valtiolle, että Tampere järjestäisi työllisyydenhoidon palvelut itse. Myös muut Tampereen seudun kunnat ovat toivoneet samaa. Kaupungin mukaan kyseessä ei ole epäluottamuslause Pirkanmaan TE-toimistoa kohtaan, jonka vastuulla pitkäaikaistyöttömien aktivoiminen on tällä hetkellä. Vastuun ja välineiden pitäisi olla yksissä käsissä. Nyt tilanne on se, että kaupungille sysätään maksuja ilman, että kaupungilla on mahdollisuutta päättää työttömille tarjottavista palveluista.

Aiemmin kuntien oli rahoitettava työttömän työmarkkinatuesta puolet, jos henkilö oli ollut työmarkkinatuella yli 500 päivää, eikä ollut sillä hetkellä aktivointipalvelussa. Tänä vuonna raja laskettiin 300 päivään. Tänä vuonna tuli voimaan myös seuraava sääntö: jos henkilö on ollut yli 999 päivää työttömänä, kunnan on maksettava työmarkkinatuesta 70 prosenttia. Tampereella oli lokakuussa noin 6 000 työtöntä, jotka olivat saaneet työmarkkinatukea yli 300 päivää. Heistä 2 800 oli ollut työmarkkinatuella yli 1 000 päivää.

Meillä ei ole enää varaa nykyiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. Työtä tehdään liian vähän, koska passivoiva sosiaaliturva kannustaa mieluummin makaamaan sohvalla, kuin tekemään töitä kymmenen euron tuntipalkalla. Laiskurit kuppaavat tuet sossusta, joka puolestaan repii eurot valtion sekä kunnan kaapuihin puettuna ja verokarhun avustamana työssäkäyvien selkänahasta. Töitä paiskivien tamperelaisten ostovoimaa ja palkkapottia siirretään siis laiskottelijoiden taskuun.

Asenteen työntekoon on muututtava pian, muuten raha ei riitä edes aidosti tukia tarvitsevien avustusten maksuun. Tai riittää, jos tehdään kuten Kreikka.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet