Janne Takala

Eteläpuisto -kyselyn tuloksia

Eteläpuiston alueen asemakaavoituksen tueksi on muodostettu yhteistyöryhmä, johon kuuluu mm. taloyhtiöiden ja eri yhdistysten edustajia. Itse edustan ryhmässä Tampereen polkupyöräilijöitä, Suomen rullalautaliittoa ja Pirkanmaan Kaarikoiria.

Huhtikuun yleisötilaisuudessa kerättiin kaupunkilaisten kommentteja Eteläpuistosta. Näistä on nyt tehty internet-kysely, jossa kysyttiin onko vastaaja väittämistä samaa vai eri mieltä. Lisäksi kartalle sai merkitä tärkeitä, kehitettäviä ja säilytettäviä paikkoja. Vastauksia saatiin 139 henkilöltä, joten virhemarginaali on 4% tasolla.

95% eli lähes kaikki vastaajat halusivat säilyttää rannan kaikkien kaupunkilaisten käytössä. Selkeä enemmistö, n. 70%, halusi rantakaistaleesta riittävän leveän. Mikä sitten on riittävä ja mikä ei, on tietysti jokaisen oma mielipide. Karttavastauksissa oli myös rantaan liittyviä mainintoja, viheraluereitti Laukontorilta Pyynikille ja toisaalta Hämeenpuiston jatkuminen puistomaisena rantaan.

Liikenteen osalta vastausten linja oli selkeä. Yli 90% vastaajista piti Eteläpuistoa ydinkeskustan jatkeena, josta pitää tehdä ensisijaisesti käveltävää aluetta. Yhtä moni halusi oman ”baanan” pyöräilijöille ja autojen pysäköinnin maan alle uusissa taloissa. Vain 15% halusi autojen pysäköintiä kadunvarsille. Itse pidän liikenteen oleellisena kysymyksenä sitä, miten tila erilaisilla kaduilla jaetaan jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, joukkoliikenteen ja autojen kesken.

Rakentaminen alueelle jakaa tunnetusti mielipiteitä, mutta joitain poimintoja vastauksista voi tehdä. Noin 70% enemmistö näkee alueelle mahtuvan korkeita taloja ja tehokasta kaupunkirakentamista, joka mahdollistaa joukkoliikenteen. Keskustan nähdään tarvitsevan uusia asukkaita ja Eteläpuiston alueelle toivotaan mahdollisimman monimuotoista asumista. Toki sitäkin mielipidettä esiintyy, että alueelle ei voi rakentaa yhtään mitään.

Tärkeimmät palvelut alueella olisivat joukkoliikenne, kaupat, kahvilat ja terassit. Harrastusmahdollisuuksia haluttiin myös. Minigolfrata ja Koulukadun kenttä halutaan säilyttää ja uimaranta tai ympäri vuoden auki oleva uimapaikka olivat myös monen toiveena. Oma ehdotukseni olisi yleinen sauna ja avantouintipaikka Rauhaniemen tapaan.

Kehitystä vaativia paikkoja ovat speedwayradan hiekkakenttä sekä rannan ja Nalkalan pysäköintialueet. Myös musiikkiopiston naapurikorttelien mainittiin olevan vajaakäytöllä.

Seuraavaksi yhteistyöryhmä tapaa Eteläpuiston suunnittelua jatkavia arkkitehtejä Juhannuksen jälkeen.

 

* Kyselyn vastaukset kokonaisuudessaan ovat nähtävissä yhteistyöryhmän sivuilla http://maptionnaire.com/fi/734/

Janne Takala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet