LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Luottamus- ja virkamiehet voisivat näyttää esimerkkiä säästötalkoissa

Tampereen kaupungin talous jatkuu alijäämäisenä. Ensi vuodelle on säästöjä taas tiedossa. Heitän tässä oman säästöehdotukseni.

Tampereella on erilaisia lauta- ja johtokuntia, kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto. Suunnilleen kaikki käyvät joulun aikaan ruokailemassa kaupungin laskuun.

Kyse ei ole mistään kymmenen euron arvoisista aterioista, vaan niistä tulee kunnon lasku. Jossain on kyseisen lystin kokonaissumma tiedossa, eikä se varmaankaan ole mikään pikkusumma. Voidaan tietenkin ajatella, että kyse on pienistä rahoista, kun vuoden 2014 talousarvion loppusumma on 1, 671 miljardia euroa. Mutta pisinkin matka alkaa yhdestä askeleesta.

Ehdotan, että tänä vuonna mikään lauta- tai johtokunta, pormestari tai virkamies ei jouluruokaile kaupungin laskuun.

Yrityksetkin toimivat näin, jos niiden talous on heikoissa kantimissa. Jos ruokailla pitää ja haluaa viettää yhteisiä hetkiä, niin jokainen maksaa kulunsa itse. Kaikkihan saavat kokouspalkkioita kokouksista, joten siitä voinee säästää ruokailua varten.

Näin voisivat luottamushenkilöt osaltaan olla esimerkkinä säästötalkoissa, joista Tampereella jokainen saa osansa. Säästetty summa julkistettaisiin, jotta tamperelaiset näkisivät, mitä säästettiin. Rahoille löytynee kaupungissa reikiä, minne ne voi sijoittaa. Jos ei löydy, niin laitetaan ne sitten vaikka Pelastusarmeijan joulupataan, niin vähävaraisetkin saavat joulupöydän itselleen.

Tätä voisi laajentaa samalla koko maata koskevaksi, jos Tampere olisi ensin esimerkkinä. Valtiolla on velkaa yli 90 miljardia. Tuleville itsenäisyyspäivän juhlille voisi alkaa kauppaamaan ainakin hyvätuloisille kutsun mukana noin 1 000 tai 2 000 euron illalliskorttia.

Keskimäärin linnanjuhlien hinta pyörii 200 000–250 000 euron liepeillä. Näin jokainen joka haluaa olla esillä juhlissa, voisi omalta osaltaan kustantaa juhlat, olla isänmaallinen, eikä veronmaksajien tarvitsisi rahoittaa juhlia tänä vuonna lainkaan. Rahat voisi käyttää kansan hyödyksi. Linnan juhliin kutsutaan tietysti myös vähävaraisia ihmisiä, jotka pitäisi lukea pois illalliskortin ostajien joukosta.

Kari-Pekka Rauhala
Tampereen Perussuomalainen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet