Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Luonnonvaraisista eläimistä ja niiden hädästä

Pesu ry

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry on huolissaan hätäkeskuksen henkilökunnan tietotaidosta liittyen eläimiin. 13.8.2014 ilmestyneessä Tamperelaisessa kerrottiin kuinka mies ei saanut apua lokinpoikaselle ja päätyi lopettamaan eläimen. Lopetus oli annettuihin tietoihin perustuen tarpeeton ja eläimen luultavasti olisi pystynyt pelastamaan. 

Hätäkeskuksen työntekijä saattaa olla ensimmäinen, joka vastaa loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen löytäneen ihmisen soittoon. Jos tietotaito ja asenne ovat tasoa "ei kuulu meille", "luonto hoitaa", "jätä oman onnensa nojaan" tai peräti "tapa se itse", eläinsuojelulain toteutuminen on hyvin heikolla pohjalla Suomessa. Poliisi on Suomessa ainoa eläinsuojeluviranomainen kaikkina kellonaikoina. Valvontaeläinlääkäri vastailee puhelimeen vain virka-aikana. Jos luonnonvarainen eläin on pulassa, siitä kuuluu nimenomaan ilmoittaa hätäkeskukseen soittamalla 112. Jos sieltä päästellään edellä mainittuja lausumia, väitä vastaan tai kokeile soittaa uudelleen niin kauan että saat apua. Suomessa toimii myös SEY:n vapaaehtoisia eläinsuojeluneuvojia ja muita eläinsuojeluyhdistysten aktiiveja, jotka palkkatöidensä ja oman elämänsä ohessa hoitavat sekä kuntouttavat luonnonvaraisia. He eivät voi päivystää yötä päivää. 

Eläinsuojeluun menee paljon varoja ja resurssit alkavat vapaaehtoisjärjestöiltä loppua luonnonvaraisten kohdalla hyvin äkkiä, jos asiat eivät muutu. Suomen eläinsuojelulaki velvoittaa kansalaisia huolehtimaan kotieläinten ja tuotantoeläinten lisäksi myös luonnonvaraisista eläimistä. 

Mitä tehdä jos löytää loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen? 

Voi olla vaikea itse arvioida, onko löydetty luonnonvarainen eläin todella loukkaantunut vai vaan esimerkiksi nesteytyksen ja ravinnon tarpeessa. Jos et halua tai pysty itse maksamaan luonnonvaraisen eläimen eläinlääkärikäyntiä, soita SEY:n vapaaehtoiselle eläinsuojeluneuvojalle, niin hän selvittää tilanteen ja antaa ohjeet jatkoa ajatellen. Vain asiaan perehtynyt henkilö osaa kertoa, tarvitseeko eläin lopettaa (Tampereen kaupunki maksaa luonnonvaraisen eläimen lopetuksen eläinlääkärissä) vai voiko se vielä kuntoutua. 

Lisätietoja:

Pesu ry, Eläinsuojeluneuvojien avustaminen
SEY, Eläinsuojeluneuvojat
SEY, Apua luonnonvaraisille eläimille: Neuvojien yhteystiedot

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Aikaisempia kirjoituksia

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry toimii edistääkseen lemmikkien, tuotantoeläinten ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointia valistuksen ja käytännön toimien avulla.

Pesu neuvoo eläinsuojeluun liittyvissä asioissa, järjestää eläinsuojelullisia tilaisuuksia sekä osallistuu erilaisiin tapahtumiin. Pesu hoitaa kodittomia lemmikkejä tilapäiskodeissa etsien niille uusia koteja.
Pesu on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton jäsenyhdistys.

www.pesu.org

Uusimmat mielipiteet