Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Oikeutta Pesu ry:n kanipoppoolle?

Pesu ry

Viisi menehtynyttä kania, kaksi lopetettua kania. Aivastelua, yskää, haljennut korva, arpia ja rupia, kivuliaita haavoja (yhdelläkin uroksella kivespussissa haava), mätäpaiseita, vuotavia silmiä ja neniä (kani ei osaa hengittää suunsa kautta), alipainoa kaikilla johtuen ruuan- sekä vedenpuutteesta, vatsavaivoja, katkenneita hampaita ja hammaspiikkiä. Näitä vaivoja ei ollut hoidettu mitenkään. Yksi uroskaneista virtsasi ja joi todella paljon. Kun syytä ei verinäytteestä löytynyt, eläinlääkäri arveli tavan johtuvan siitä, että kani on tottunut juomaan vettä mahdollisimman paljon kerralla, koska sitä ei ole aina ollut saatavilla. Nykyään kani virtsaa ja juo normaalisti. Muun muassa tällainen historia on reilun kolmenkymmenen kanin porukalla, jotka oli viranomainen haltuun ottanut yhdeltä ainoalta omistajalta. Kyseessä ei suinkaan ole maatila vaan ihan tavallinen pienehkö kaupunkiasunto. Ostaisitko sinä tällaiselta kasvattajalta lemmikin? Moni oli jo ostanut kunnes kyseinen kasvattaja saatiin eläinsuojeluilmoituksen jälkeen kiinni.

Tiedätkö, mistä eläinkaupassa myytävät eläimet tulevat? Kasvattajia sekä eläinkauppiaita on moneen junaan eivätkä kaikki välitä eläintensä hyvinvoinnista. Rahallinen voitto on tärkeintä ja sitähän tulee, kun eläimet jättää hoitamatta. Toki siinä sivussa eläimiä myös kuolee viikoittain, mutta mitä sitten. Kunhan vain rahaa tulee. Pentutehtailu ei ole vain koirien ja kissojen ongelma. Sama periaate pätee kaikkiin lajeihin: jos kauppias ei osaa tai halua kertoa, mistä eläimet ovat peräisin, on syytä epäillä eläinsuojelurikosta. Pentutehtailijan ja eläinhamstraajan voi pysäyttää vain tekemällä hänestä oman alueen eläinsuojeluviranomaiselle eläinsuojeluilmoituksen. Viranomaisia ovat poliisi ja valvontaeläinlääkäri.

Kun laiminlyö monen kymmenen kanin hoidon aiheuttaen myös kuolemia, mitä siitä saa? Tässä tapauksessa kahden vuoden kanienpitokiellon ja 240 euroa sakkoja. Seuraamukset tuntuvat kohtuuttoman vähiltä eläinten kärsimyksiin nähden. Toki kasvattaja on nyt tuomittu eläinsuojelurikoksesta eli jos hän uusii rikoksensa, ovat seuraukset kenties oikeudessa suuremmat. Pienenä vertailukohtana myös se, että yhdistyksellä on kanien leikkauttamisiin ja muihin eläinlääkärihoitoihin tähän mennessä kulunut jo tuhansia euroja. Kanit ovat onneksi saaneet valtavasti ruoka-, kuivike- ja tarvikelahjoituksia, mikä on helpottanut yhdistyksen kassaa.

Edelleen päälle 30 kania odottelee uusia, loppuelämän kotejaan Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksellä. Kaneihin ja muihin kotia etsiviin lemmikkeihin voi käydä tutustumassa osoitteessa www.pesu.org.  

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Aikaisempia kirjoituksia

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry toimii edistääkseen lemmikkien, tuotantoeläinten ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointia valistuksen ja käytännön toimien avulla.

Pesu neuvoo eläinsuojeluun liittyvissä asioissa, järjestää eläinsuojelullisia tilaisuuksia sekä osallistuu erilaisiin tapahtumiin. Pesu hoitaa kodittomia lemmikkejä tilapäiskodeissa etsien niille uusia koteja.
Pesu on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton jäsenyhdistys.

www.pesu.org

Uusimmat mielipiteet