Styntty Channel

Tammelan stadionin huimat suunnitelmat esiteltiin

Tammelan stadionin suunnitelukilpailun tulokset julkaistiin Sampolan audotoriossa.

Petteri Tyni

Apulaispormestari Pekka Salmi (sdp) esitteli yhdessä Tampereen kaupungin edustajien ja  Lemminkäisen edustajan kanssa kilpailuehdotuksia Sampolassa.

Kilpailu tähtää stadionin kehittämiseen jalkapalloilun käyttöön ja ympärivuotiseksi siten, että siihen yhdistyisi myös asuin-, asuntola-, liike- ja toimistotilaa. Stadionin kehittämisen kustannuksia on tarkoitus kattaa muusta rakentamisesta saatavalla tuotolla.Aikataululisesti, jos kaikki menee hyvin niin vuonna 2016 päästään vasta rakentamaan, joten ihan heti ei valmista ole.

Kieltämättä suuret ovat suunnitelmat Tammelan pallokentän kehittämisestä. Ehkä hieman liian massiivista on nyt alkuun esitetty, mutta todellisuus lienee piirustuksia karumpaa. Nyt annetut esitykset tulevat olemaan vain pohjana tulevalle stadionille, ja aivan oikeutetusti varsinkin Tammelan asukkaat olivat kriittisimpiä rakennusmassojen vallatessa heidän ikkunansa edustan.

Todellisuudessa Tammelan alueen kehittäminen on erittäin kiireellinen asia, eikä aikalisää ole enää varaa ottaa, kuten jotkut esittivät auditorion yleisöstä. Jotta stadion saataisiin rakennetuksi, täytyy suunnitteluun ottaa mukaan laaja skaala ihmisiä ja yhteisöjä. Ilman asuntoja ja liiketiloja stadionia ei tule, siitä olen melko varma. Mallia tulee ottaa eurooppalaisista suurkaupungeista ja niiden stadioneista. Läheltä löytyy esimerkkejä; Ruotsi muun muassa.

Hyvää ehdotuksissa on se, että kilpailuun ilmoittautui kuusi laadukasta esitystä ja jokaisessa on paljon hyviä asioita. Se kertoo siitä, että kohde on kiinnostava ja suunnittelijat ovat todella miettineet ja paneutuneet asiaan. Lisäksi poliittinen halu viedä asiaa eteenpäin on merkillepantava. Apulaispormestari Salmi vastasi kritiikkiin rauhallisesti ja hermostumatta.

Keskustarakentamisen tulee olla tiivistä ja silloin väistämättä jokaisen ikkunasta ei ole idyllistä niittymaisemaa eikä voi ollakaan. Mutta nämä ihmiset ja alueen asukkaat tulee ottaa huomioon isosti. He ovat joka päivä tekemisissä tässä ympäristössä ja he tulevat käyttämään näitä  palveluita, mitä on luvattu stadionin yhteyteen. Samoin tamperelaiset jalkapalloseurat tulee ottaa mukaan alusta lähtien hyvin tiiviisti.

Jalkapalloromantikkona pidän stadionin rakentamista etusijalla ja tässä esitänkin, että stadion nostetaan enemmän esiin ja päärooliin. Lisäksi jalkapalloilun ehdoilla täytyy stadionin suunnittelussa ottaa huomioon kentän ja katsomoiden läheisyys toisiaan sekä avoimen seinäpinnan välttämistä, varsinkin “tuulitunnelia” pitää viimeiseen asti välttää. Asuntomassa sopii paremmin Tammelan koulun puolelle ja Kalevan puistotien varteen.

Apulaispormestari Pekka Salmi kommentoi arkkitehtuurikilpailun tuloksia ja jatkotoimenpiteitä videohaastattelussa

Tutustu suunnitelmiin täällä: http://www.tampere.fi/kaavatjakiinteistot/kaavoitus/asemakaavoitus/tamme...

Lisätietoja: http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2014/6Mde5uHoa.html

http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2014/6MwLnkbdk.html

Styntty Channel

Aikaisempia kirjoituksia

Styntty Channel

Uusimmat mielipiteet