Muokkaa

Tammelan stadionin huimat suunnitelmat esiteltiin

Tammelan stadionin suunnitelukilpailun tulokset julkaistiin Sampolan audotoriossa.

Petteri Tyni

Apulaispormestari Pekka Salmi (sdp) esitteli yhdessä Tampereen kaupungin edustajien ja  Lemminkäisen edustajan kanssa kilpailuehdotuksia Sampolassa.

Kilpailu tähtää stadionin kehittämiseen jalkapalloilun käyttöön ja ympärivuotiseksi siten, että siihen yhdistyisi myös asuin-, asuntola-, liike- ja toimistotilaa. Stadionin kehittämisen kustannuksia on tarkoitus kattaa muusta rakentamisesta saatavalla tuotolla.Aikataululisesti, jos kaikki menee hyvin niin vuonna 2016 päästään vasta rakentamaan, joten ihan heti ei valmista ole.

Kieltämättä suuret ovat suunnitelmat Tammelan pallokentän kehittämisestä. Ehkä hieman liian massiivista on nyt alkuun esitetty, mutta todellisuus lienee piirustuksia karumpaa. Nyt annetut esitykset tulevat olemaan vain pohjana tulevalle stadionille, ja aivan oikeutetusti varsinkin Tammelan asukkaat olivat kriittisimpiä rakennusmassojen vallatessa heidän ikkunansa edustan.

Todellisuudessa Tammelan alueen kehittäminen on erittäin kiireellinen asia, eikä aikalisää ole enää varaa ottaa, kuten jotkut esittivät auditorion yleisöstä. Jotta stadion saataisiin rakennetuksi, täytyy suunnitteluun ottaa mukaan laaja skaala ihmisiä ja yhteisöjä. Ilman asuntoja ja liiketiloja stadionia ei tule, siitä olen melko varma. Mallia tulee ottaa eurooppalaisista suurkaupungeista ja niiden stadioneista. Läheltä löytyy esimerkkejä; Ruotsi muun muassa.

Hyvää ehdotuksissa on se, että kilpailuun ilmoittautui kuusi laadukasta esitystä ja jokaisessa on paljon hyviä asioita. Se kertoo siitä, että kohde on kiinnostava ja suunnittelijat ovat todella miettineet ja paneutuneet asiaan. Lisäksi poliittinen halu viedä asiaa eteenpäin on merkillepantava. Apulaispormestari Salmi vastasi kritiikkiin rauhallisesti ja hermostumatta.

Keskustarakentamisen tulee olla tiivistä ja silloin väistämättä jokaisen ikkunasta ei ole idyllistä niittymaisemaa eikä voi ollakaan. Mutta nämä ihmiset ja alueen asukkaat tulee ottaa huomioon isosti. He ovat joka päivä tekemisissä tässä ympäristössä ja he tulevat käyttämään näitä  palveluita, mitä on luvattu stadionin yhteyteen. Samoin tamperelaiset jalkapalloseurat tulee ottaa mukaan alusta lähtien hyvin tiiviisti.

Jalkapalloromantikkona pidän stadionin rakentamista etusijalla ja tässä esitänkin, että stadion nostetaan enemmän esiin ja päärooliin. Lisäksi jalkapalloilun ehdoilla täytyy stadionin suunnittelussa ottaa huomioon kentän ja katsomoiden läheisyys toisiaan sekä avoimen seinäpinnan välttämistä, varsinkin “tuulitunnelia” pitää viimeiseen asti välttää. Asuntomassa sopii paremmin Tammelan koulun puolelle ja Kalevan puistotien varteen.

Apulaispormestari Pekka Salmi kommentoi arkkitehtuurikilpailun tuloksia ja jatkotoimenpiteitä videohaastattelussa

Tutustu suunnitelmiin täällä: http://www.tampere.fi/kaavatjakiinteistot/kaavoitus/asemakaavoitus/tamme...

Lisätietoja: http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2014/6Mde5uHoa.html

http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2014/6MwLnkbdk.html

Kommentit (17)

Kommentit

Ei jalkapallokentän laidalle voi tehdä kerrostaloa noin ahtaaseen tilaan. Vaikka joku haluaisikin katsella ikkunastaan suoraan pelikentälle, se ei ole kyllä kansainvälisten sääntöjen mukainen kenttä. On tainnut rakennusyhtiöillä lähteä vähän mopo käsistä, kun tällaisia haaveilevat. Ja tuosta arkkitehtitoimistojen "innostumisesta" ja "paneutumisesta"... kilpailuihin osallistumisestahan maksetaan palkkio, joten ne nyt piirtelee mitä vaan mitä pyydetään. Mutta ei kyllä yksikään itseään kunnioittava arkkitehti tällaisia lähtisi oikeasti toteuttamaan.

Kaavahirmu

Entinenkin stadion rokkiareenana jne. Mihin tämän hankkeen osalta unohtui se Salmen kuuluisa "investointikatto" ,jota hän Aleksovskin kanssa vaatii kaupungin muiden hankkeiden osalta? Nähtäväksi jää kuka ostaa asunnon ko hirvityksestä?

pallo hukassa

Sallinette: voi helvetti! Hakametsä, Messukylä, Ratina jne. ovat tyhjinä, miksi näitä urheilupalatseja jokaiseen ruuhkakulmaan halutaan? Meteliä ja kauhistuttavia katusumppuja ennestäänkin rasitetuille alueille. Nämä pikkukadut eivät kuljeta aiottuja liikennemassoja. Naapuruston asumismahdollisuudet tuhotaan, jotta jotkin saisivat kenttiä. Siis nämä jotkut, jotka eivät ole nettomaksajia, tottuneet vain vaatimaan ja saamaan.

It

Koita nyt salmi selvittää ekaks, kestääkö vesijohtolinjat tätä asujamistoa jota haluat tänne tammelaan sijoittaa, ei taida se 4 miljoonaa riittää joka jo on arviosi kustannusneutraalista rakentamisesta!!!!!! Taitaa mennä vähän pitkäksi.1930 luvulta asti jalkapalloa palvellut Paltsu ei kaipaa mitään asuntoja, vaan nykyaikaiset tilat sekä lämmitettävän tekonurmen.oliskohan pro paltsussa jotain hyvää joka menis meidän valtuutettujen ajatuksiin , taitaa vaan olla että kaikki on sovittu jo aikaa sitten ja tämä on vaan suurta peliä lemminkäisen pussiin, missä muuten on Janne Salosen lupaamat rakennusmassan pienentämiset Kalevan Puistotien puolella, niin lupasit kävelyllä kun kiersit Paltsua asukkaiden kanssa.ps.Salonen on hankevastaava lemminkäisellä, että semmoiset jutut silloin!!!!!!!!!

urheilupaikat urheilulle

siirtäkää koko hörskä golf kentän laitaan.on ainakin pois kaupungistä.
rakentakaa tammelaan korkeita kerrostaloja.urheilijat menevät vaikka
teiskoon kun on tarve.

vanha tamperelainen

Miksi tämä aihe roikkuu viikosta toiseen Tamperelaisen "Uusimmat kumppanikirjoitukset" osastolla, vaikka kukaan ei ole asiasta ollut pitkän aikaan kiinnostunut / kommentoinut. Futis Ratinaan, tai sitten Ratinaan kerrostalot.

Tiivistetään Vuorekseen. Infra on jo valmiina!

Miks pallokenttä pitää edelleenkin sijoittaa kerrostalojen väliin??? Maata on muuallakin paljon. Tammela on sumppu. Kaupissa on hyvät pallokentät. Ja loistava ympäristö. Suomen kesä on lyhyt. Pallokenttä käytössä vain hetken. Tammelassa asumiskäyttö palvelee ihmisiä 365vrk / vuosi. MIETTIKÄÄ SITÄ ! Kumpi on tärkeämpää, pallokenttä vai saada ihmisille asuntoja palvelujen läheisyydestä????? Mää vaan kysyn. Nääs nääs !

VOE RISTUS

Juu ! Tarkkaan mietityt kerrostalot, joilla ei pilata ympäristön talojen asumis-viihtyvyyttä.Parkkipaikat maanalle. Miten sit kestää viemäri ja vesilinjat rakentamista?? Koulunreunaan voi vapaasti rakentaa. Alakertaan palveluja esim. lidli. Pallokentän voi siirtää parempaan ja väljempään tilaan. Turha tehdä tätäkin asiaa vaikeaksi, kun se voidaan ratkaista ihan näin maalaisjärjellä.

Mörkömakkara

Tammelan kenttä on pidettävä harrastuskenttänä koululaisille.

Nämä "aikuiset" pallonpotkijat voi käydä pelaamassa potkupalloaan vaikka ratinasss.
Ellei ratina kelpaa, niin rakentakoot omalla kustannuksellaan stadioninsa Kaanaaseen.
Siellä on tilaa, eikä se häiritse ihmisiä.

Kaanaaseen