DNA-testi voisi ratkaista monen taloyhtiön koirankakkasodan

Huolettomat koiranomistajat eivät kerää lemmikkiensä kasoja pussiin. Riitatilanteita saattaa aiheutua varsinkin omakotialueilla tai taloyhtiöiden pihoilla.

Tiina Örn

Koiranomistaja voi halutessaan pestä kätensä kakkasodasta. Tarvitaan vain laboratorion apua.

Rapun edessä on joka aamu höyryävä kasa koiranulostetta. Mutta kenen koira sen on tehnyt?

Nyt on mahdollista todistaa, että tietty kasa kuuluu tietylle koiralle tai ainakin, että oma koira on siihen syytön. Jokaisen koiran oma DNA-profiili voidaan nimittäin määrittää myös ulosteesta.

DNA-profiili voidaan määrittää myös ulosteesta.”
Suomalaiset laboratoriot tekevät koirille DNA-testejä, jotta voidaan varmistua esimerkiksi sukutaulusta.

– Emme ainakaan vielä analysoi koirien DNA-profiilia ulosteesta. Periaatteessa se kuitenkin on mahdollista, toteaa polveutumismäärityksiä tekevän Finnzymes Oy:n kehityspäällikkö Peter Bredbacka.

Suomessa koirankakan DNA:n tutkiminen ei siis vielä käytännössä onnistu, mutta ei hätää: Genoscoperin laboratoriojohtaja Pirjo Karttusella on pitkä rivi linkkejä ulkomaisten laboratorioiden nettisivuille.

– Saksassa koiranomistajat voivat saada sakkoja ympäristön likaamisesta. Siksi siellä on oltava systeemi, jolla todistetaan, että tietty läjä on tietyn koiran.

Hollantilaisesta Van Haeringen laboratoriosta vastataan, että myös ulkomailta postitetun tuoreen kakkanäytteen analysointi onnistuu.

Myös Yhdysvalloista tärppää. DNA-määrityksillä bisnestä tekevän BioPetin toimitusjohtaja Tom Boyd kertoo, että nettisivujen kautta voi tilata näytteenottoon ja näytteiden postittamiseen vaadittavat tarvikkeet ja ohjeet.

Boyd lisää, että taloyhtiön on mahdollista määrittää jokaisen talossa asuvan koiran DNA-profiili ja tarvittaessa verrata niitä väärästä paikasta löytyneen kakan DNA-profiiliin.

Riitatapauksessa tulee varmistaa, että sylkinäyte, jota ulosteeseen verrataan, on otettu juuri tietystä koirasta.

– Näytteenottajan tulisi olla joku kolmas osapuoli, ehdottaa Bredbacka.

Kenellä on vastuu testikuluista?

– Mikäli esimerkiksi taloyhtiö tai yksittäinen asukas haluaa varmistuksen tietyn koiran syyllisyydestä kakkaongelmaan, kulut maksaa testausta vaativa, toteaa poliisiylitarkastaja Pertti Sihvonen.

– Kulujen perintä on sitten tulosten selviämisen jälkeen siviilioikeudellinen vaade.

Bredbacka pohtii, että suomalaistenkin on hyvä tiedostaa DNA-testimahdollisuus.

– Ehkä se nostaa koirankakkajutuissa syyttämiskynnystä, joka nykyään on aika alhainen.

Käyttäjän Tiina Örn kuva