Downshiftaaja: Kumpi on tärkeämpää – pankkitilin saldo vai tyytyväisyys omaan elämään?

Leila Simonen keskittyy parhaiten kirjoittamiseen kirjastossa. - Kotona ajatus keskeytyy muiden virikkeiden takia.

Heli Koivuniemi

Kirjailija Leila Simosen silmät sädehtivät kilpaa kevättalven auringon kanssa. Hänen olemuksensa pursuaa energiaa.

Simonen työstää parhaillaan syksyllä ilmestyvää kirjaansa Elämäni downshiftaajana.

Elämäänsä ja kirjoittamiseen nainen hakee puhtia valmistautumalla maratoniin ja tanssimalla kiihkeästi sykkivää salsaa. Harrastuksiinsa hän käyttää lähes päivittäin aikaa useita tunteja.

– Kysymys ei kuulu, kuinka paljon harrastuksiin tärväytyy aikaa, vaan kuinka paljon saan niistä energiaa ja inspiraatioita, Simonen hymyilee.

Missä hyvinvointi näkyy? Säästötilin saldossa? Asuntolainan koossa?”

Simosen kaltaisia oravanpyörästä hyppääjiä on syytetty vapaamatkustajiksi, jotka tekevät vähemmän työtä, mutta hyödyntävät hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamasta paletista tarvitsemansa.

Simonen on asiasta toista mieltä. Hänen mukaansa työpaikan turistina hengailu, läsnäolopakko, organisaation raportointivelvollisuudet ja kokousviidakot eivät lisää työn tehokkuutta saati edesauta työssä jaksamista.

– Loppuun palaneiden työntekijöiden hoito ja lääkitys, se vasta tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Puhumattakaan nuorista eläkeläisistä.

Yhteiskuntatieteiden tohtorin mielestä hyvinvointiyhteiskunnan ja työhyvinvoinnin määritelmiä olisikin korkea aika muuttaa.

– Missä tietoyhteiskunnan hyvinvointi näkyy? Masennuksena ja burnouteina? Kuinka kauan yhteiskunnalla on varaa satsata tällaiseen? Kansantalouden perustan laskentamalleja on nyt uudistettava ja sisällytettävä ihmisten hyvä elämä malliin mukaan.

Simonen kertoo tavanneensa Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksella eurooppalaisia 25-vuotiaita nuoria miehiä, jotka pohtivat elämänsä tarkoitusta.

– Miehet miettivät, oliko himottu huippu-ura ja työlle omistautuminen, vaikkakin korkea palkka, vaivan väärtti. Haluavatko he käyttää koko elämänsä generoidakseen pörssiyhtiöiden omistajille yhä enemmän rahaa.

Hidastajan on siedettävä keskeneräisyyt- tä ja kärsimyksen lohikäärmettä.”

Monille kohtuullistajille uusi elämänvaihe ei olekaan sujunut ennakkokuvitelmien mukaisesti.

– Leppoistajan on siedettävä keskeneräisyyttä ja kesytettävä kärsimyksen lohikäärmettä. Hänen on kohdattava myös omat varjonsa. Niitä ei voi juosta pakoon ulkoisin muutoksin.

Autuasta elämää ei saavuta pelkästään muiden hidastamisen tapaa ihailemalla. Ulkoisen ja sisäisen muutoksen on oltava tasapainossa keskenään.

Toiselle hidastaminen on mökillä puiden hakkaamista ja toiselle trendikäs joogaleiri Intian auringon alla.

– Jos pakotat itsesi vähentämään rahan käyttöä, vingut koko ajan sen perään, mitä muilla on ja sinulla ei ole. Mutta jos haluat irti rahan vallasta ja kuljet henkisen kasvun polkua, sinä voit tuunata itsellesi omannäköisen elämän.

Simonen kertoo olevansa tavarasta jo pitkälti irti. Kun kaikki turha karsiutuu, katse ja ajatukset kirkastuvat.

– On ilahduttavaa kohdata niin tuttu kuin vieras ihminen aidosti. Pääkaupunkiseudun pääteiden varsille on ilmestynyt vuokravarastoja. Mihin tarvitsemme kaikkea sitä rojumäärää, nainen pohtii jatkaessaan takaisin kirjoitustyönsä pariin.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva