Näsilinna avautuu yleisölle kahdeksi viikoksi toukokuussa

Toukokuussa tamperelaiset voivat käydä kurkistamassa Näsilinnaan. Rakennuksessa järjestetään taidenäyttely ja esittelykierroksia. Tämä Näsilinnan seinässä oleva reikä on jätetty muistoksi vuoden 1918 taisteluista. Rakennuksesta löytyy vielä paljon taistelujälkiä kuten luodinreikiä sekä veritahroja lattialla ja rappusissa.

Näsilinnan ympärillä käy nyt monenlaista surinaa ja pörinää: on elokuva, nettiadressi ja Facebook-ryhmä.

Kalenteriin kannattaa kirjoittaa myös päivät 12.–27.5. Silloin Tampereen kaupungin omistama Näsilinna eli Milavida on auki yleisölle.

Milavidan yhdeksänjäseninen taiteilijaryhmä järjestää tuolloin Näsilinnassa taidenäyttelyn. Näyttelyssä on esillä töitä, joiden inspiraationa on ollut Näsilinna.

Näsilinna on avoinna myös Museoiden Yönä 12. toukokuuta, jolloin rakennuksessa järjestetään Tampereen kaupungin puolesta opastettuja esittelykierroksia.

Täällä on hieno olla yksin, sillä täällä kuulee upeita ääniä.”
Tamperelainen taidevalokuvaaja, camera obscura -kuvista tunnettu Marja Pirilä on valokuvannut Näsilinnaa sisältä jo pitkään.

– Kävelin pari vuotta sitten Näsilinnan ohi ja kurkistin ikkunasta sisälle. Olin aina haaveillut pääsystä Roomaan Villa Lanteen. Tajusin, että minun ei tarvitse lähteä Roomaan asti, Pirilä kertoo.

Aluksi hän halusi vain kuvata rakennusta sisältä. Ajatus näyttelystä kypsyi vasta myöhemmin.

Pirilä viettää Näsilinnassa pitkiä aikoja yksin.

– Täällä on hieno olla, sillä täällä kuulee upeita ääniä. Esimerkiksi tuulella kuuluu vihellystä.

Kummitukseen hän ei ole törmännyt.

– Mutta aina, kun tulen sisälle, tervehdin sitä. Sanon kummitukselle päivää, päivää.

Tampereen Kulttuuriyhdistys ry aikoo käyttää hyödykseen kaiken sen julkisuuden, mitä Näsilinna saa tänä keväänä. Yhdistys on tehnyt jo pitkään töitä sen eteen, että rakennus saataisiin kuntoon.

Keskiviikkona Kulttuuriyhdistyksen väki osallistui Taistelu Näsilinnasta -elokuvan tiedotustilaisuuteen. He muistuttivat Näsilinnan remontoinnin tarpeellisuudesta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Lavijärvi on erityisen huolissaan katosta, joka on kasvillisuuden vallassa.

– Luonto on aika julma. Katon tuhoutuminen voi aiheuttaa rakennukseen korvaamattomat vahingot. Maailmalla näkee toki ruohokattoisia rakennuksia, mutta Milavidan kattoa ei ole suunniteltu sellaiseksi, hän kertoo.

Näsilinnan kunnostamisen puolesta kerätään netissä nimiä adressiin. Adressissa oli perjantai-iltapäivällä 701 nimeä.

Nettiadressiin alettiin kerätä nimiä tammikuun alussa.

Koska olet käynyt viimeksi Näsilinnassa sisällä? Kerro!

Ajankohtaista Näsilinnassa

Taistelu Näsilinnasta -elokuva ensi-illassa perjantaina 23.3.

Milavidan taiteilijaryhmän taidenäyttely Näsilinnan alakerrassa 12.–27.5. Esillä mm. valokuvia, ääniteoksia ja grafiikkaa, jotka on tehty Näsilinnan innoittamina.

Museoiden Yönä 12.5. Näsilinnassa järjestetään esittelykierroksia. Kellonajat tarkentuvat myöhemmin. Katso tarkat ajat täältä: http://www.tampere.fi/museoidenyo/

Adressi: http://www.adressit.com/pro_nasilinna

Kommentit

Kouluaikoina käytiin useammankin kerran Näsilinnassa, siitä on tosiaan kyllä aikaa, nelisenkymmentä vuotta :) Mieleen on painunut juuri tuo reikä seinässä, upeat portaat, vanhat kansallispuvut, sotilasasut, ja muinaispirkkalainen huone. Muistan haaveilleeni tanssiaisista linnassa joskus...
Näsilinnassa oli aivan omanlaisensa tunnelma, uskomatonta jos sen annetaan tuhoutua!

Pro Näsilinna