Yhä useampi työnantaja palkkaa lapsenhoitajan avaintyöntekijänsä kipeälle lapselle

Tamperelainen Sirja-Riina Laaksonen hoitaa työkseen sairaita lapsia MLL:n Hämeen piirin Kotineuvola Oy:ssä. Itse hän ei sairastele juuri koskaan.

Yritykset palkkaavat yhä useammin hoitajia työntekijöidensa sairaille lapsille. Kysyntä on vilkkainta kevättalvella.

Yritykset käyttävät enenevissä määrin maksullisia lastenhoitajia silloin, kun työntekijöiden lapset ovat sairaina. Kysyntä on vilkasta etenkin nyt, kun sairaudet jylläävät.

MLL:n Hämeen piirin Kotineuvola Oy:n palvelupäällikkö Mari Heikkilä kertoo, että hoitajien kysyntä on ollut viime vuosina reippaassa kasvussa.

– Tällainen järjestely tulee yritykselle halvemmaksi kuin se, että työntekijä on palkallisesti poissa töistä, Heikkilä sanoo.

MLL:n Hämeen piirin Kotineuvola välittää lastenhoitajia työntekijöiden perheisiin, joissa on alle 10-vuotiaita sairaita lapsia. Asiakkaina on sekä pieniä että suuria yrityksiä.

– Osa yrityksistä tarjoaa palvelun avaintyöntekijöille, osa taas antaa edun kaikille, Heikkilä kertoo.

MLL:n Hämeen piirin Kotineuvolalla on tällä hetkellä töissä lähemmäs 50 henkilöä, jotka hoitavat sairaita lapsia. Hoitajien määrä on lisääntynyt kysynnän kasvaessa.

– Viime vuosina olemme rekrytoineet lisää työntekijöitä pari-kolme kertaa vuodessa.

Osa hoitajista on tuntipalkkaisia, ja osa tekee töitä kuukausipalkalla.

Lasten hoitajiksi pääsevät vain täysi-ikäiset henkilöt, joilla on tutkinto sosiaali-, kasvatus- tai terveysalalta sekä ensiapukurssi suoritettuna. Lisäksi tarkastetaan rikosrekisteriote.

Yrityksille tarkoitettu lastenhoitopalvelu on työntekijöille maksuton ja veroton etuisuus. Työnantajalle kulu on verovähennyskelpoinen.

– Se, että yritys tarjoaa tällaisen palvelun, ei tietenkään tarkoita sitä, että työntekijän pitäisi käyttää sitä. Työntekijällä on ilman muuta oikeus hoitaa sairasta lasta myös itse, Heikkilä muistuttaa.

Heikkilä kertoo, että sairaalle lapselle saa hoitajan kotiin parin tunnin varoitusajalla, usein nopeamminkin.

– Yleensä hoitajia tarvitaan päiväsaikaan, mutta on meiltä joskus lähetetty lapselle hoitaja yöksikin.