Paikalliset

Seta-pomo: Eheytymiskurssit ovat täyttä puoskarointia!

Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen neuvoo seksuaalisuutensa kanssa painiskelevalle hakeutua asiantuntevalle auttajalle, ei rukouspiireihin. Yhdistys avasi maanantaina oman palvelevan neuvontapuhelimensa, johon voi soittaa myös nimettömänä.

Tamperelainen

 Viikonlopun Tamperelainen kertoi kristillisen Aslan ry:n Elävät vedet -eheytymisohjelmasta, johon kymmenen vuoden aikana on ottanut osaa yli tuhat ihmistä Tampereella. Heistä noin sadalla syynä olivat itseä häiritsevät homoseksuaaliset piirteet.

– Juttu yllätti. Luulin, että nämä olisivat jo menneiden talvien lumia. Tällaista juttua lukiessa on vaikea kuvitella, että nyt eletään vuoden 2012 Suomessa. Tässä on kyse syrjinnästä uskonnon varjolla, sanoo Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen.

– Viime aikoina mediassa kuva seksuaalisesta suuntautumisesta koko kirjossaan on ollut sangen myönteinen. Oltiin jopa saada sateenkaripresidenttikin.

Väisäsen mukaan Aslanin eheytymiskurssitus on edesvastuutonta ja arveluttavaa toimintaa, jossa aidosta lähimmäisenrakkaudesta tai välittämisestä ei ole tietoa.

– Kaikkien ihmisarvoa tulee kunnioittaa, eikä alistaa manipuloinnille. Rukouksen kautta yritetään muuttaa ihmisen seksuaalista suuntautumista ja samalla sälytetään ihmisen itsensä vastuulle iso taakka: jos hän ei pysty muuttumaan, hän ei ole ollut uskossaan vahva. Ellei ole ollut eksyksissä itsensä kanssa ennen eheytymiskurssille menoa, niin sen jälkeen sitä todennäköisesti on.

 Väisänen pitää suurimpana ongelmana tausta-ajatusta, että kun ihminen ”pitää eheyttää” heteroksi, hän olisi sitä ennen jotenkin rikkinäinen.  

– Lääketieteestä tiedetään, että homoseksuaalisuus on luonnollinen seksuaalisuuden ilmentymä samoin kuin hetero- ja biseksuaalisuuskin. Niillä ei ole paremmuusjärjestystä. Homoseksuaalisuus poistettiin aikaa sitten sairausluokituksesta. Nykyinen luokitus puhuu ”itseä häiritsevästä seksuaalisesta suuntautumisesta”. Itseä häiritsevää voi olla myös heteroseksuaalisuus.

– Toki on tärkeätä rakentaa omaa identiteettiään, mutta kohti omaa suuntautumistaan, eikä sieltä poispäin. Juuri tämä virheellinen tausta-ajatus rikkinäisyydestä loukkaa minua henkilökohtaisesti. Toivon, että Aslanin kurssien sijasta apua tarvitsevat hakeutuisivat asiantuntevien ammattilaisten vastaanotolle.

Eheytymiskursseja Väisänen pitää sydämettömänä puoskarointina, jossa kajotaan ihmisyyden herkimpiin alueisiin. Aslanin eheytymiskursseja vetävä Kyllikki Koskela kertoi haastattelussa, että ”Emme ole terapeutteja, vaan apu löytyy tunnistamisen, jakamisen ja rukouksen avulla”.

 – Asiasta tekee perverssin se, että kyseinen haastattelun antaja on itse lääkäri. Hän toimii vastoin yleisesti hyväksyttyä terveyskäsitystä, yhdenvertaisuuden periaatetta, kirkon valtalinjaa ja ymmärtääkseni myös lääkärinvalaansa vastaan. Jos hän kohtaa seksuaalisuutensa kanssa kipuilevia ihmisiä, hänen pitäisi ohjata heidät oikeaan hoitoon eikä rukousryhmiin.

Väisänen pelkää, että eheytymiskurssille osallistuva saattaa romahtaa henkisesti. Hän muistuttaa, mitä valtakunnallinen Seta lausui ns. puoskarilakia eli vaihtoehtoisia hoitomuotoja koskevaa lakia valmisteltaessa 2009: ”Muutosterapiassa suuri riski liittyy sen huonoon vasteeseen ja siihen kytkeytyvään itsetuhoisuuteen potilaan kokiessa epäonnistuneensa suuntautumisensa muuttamisessa”.

– Eheytymiskursseilla leikitään ihan liian kovilla panoksilla, oli halu auttaa sitten kuinka vilpitön tahansa. Missä se STM:n puoskarilaki oikein viipyy, kun sitä tarvittaisiin? Kuka kantaa vastuu kun ”hoito” epäonnistuu?

– Pitäisi päinvastoin tukea olemaan sinut itsensä kanssa ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, eikä muuttaa itseään väkisin.

Aslan ja Pirkanmaan Seta

Aslan on 1991 perustettu kristillinen järjestö, jolla on yhteyksiä maailmanlaajuiseen ex-gay-liikkeeseen

homoseksuaalisuus on Aslanin mukaan psykoseksuaalisen kehityksen häiriö ja rikkinäisyyttä, mutta ei sairaus tai mielenterveyden ongelma

Pirkanmaan Seta on vuonna 1973 perustettu ihmisoikeuksia ajava yhdistys, jonka tavoitteena on yhteiskunnallinen tasavertaisuus riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta

Pirkanmaan Setalla on oma hengellinen ryhmä, joka järjestää mm. sateenkaarimessuja yhteistyössä seurakuntien kanssa.

Yhdysvaltain psykiatriyhdistyksen (APA) mukaan seksuaalisen suuntautumisen muutosterapiat ovat epäeettistä terveysalan ammattilaisten käytöstä, sillä ne onnistuvat harvoin ja epäonnistuessaan aiheuttavat potilaalle itsemurhariskin

lähde: Wikipedia ja Pirkanmaan Seta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat