Paikalliset

Osa isistä ja äideistä haluaa myös istukan mukaan kotiin

Osa synnyttämään tulleista pareista pyytää istukan mukaan. Kätilöt eivät kysele, mitä parit istukalla tekevät.

Pariskunta huokaisi helpotuksesta, kun synnytys oli ohi ja lapsi onnellisesti maailmassa.

Kun lapsi oli äidin rinnalla, kätilö kysyi, haluaako pari istukan mukaan. Isä piti kysymystä vähintäänkin outona. Tapaus sattui Etelä-Pohjanmaalla.

Haluavatko synnyttämään tulevat pariskunnat täällä Tampereellakin useasti istukan mukaan, Taysin synnytyssalin osastonhoitaja Anne Kalvas?

– Vanhemmilta tulee joitakin kyselyitä. Jotkut kätilöt saattavat tarjota istukkaa äidin ja isän nähtäväksi synnytyksen jälkeen, mutta ei sitä mukaan tarjota.

Taysin synnytyssalissa syntyy vuosittain 5 000 lasta. Kalvaksen mukaan muutama kyselee mahdollisuutta ottaa istukka mukaansa.

– Totta kai sen saa halutessaan mukaansa, sillä istukka on äidin. En tosin ymmärrä, mitä sillä tehdään, sillä istukka menee nopeasti huonoksi.

Ilmiö tunnetaan myös muualla maassa. Helsingin Kätilöopistolla ja Naistenklinikalla synnyttää vuosittain muutamia pariskuntia, jotka haluavat istukan mukaan. Myös Suomen kätilöliitossa tapauksista on kuultu.

Kätilöopiston osastonhoitaja Kaisa Honkasen mukaan useimmat parit hautaavat istukan esimerkiksi jonkin puun tai pensaan juurelle omaan puutarhaansa.

– Käsittääkseni eleellä on jokin symbolimerkitys, arvelee osastonhoitaja.

Raskauden aikana äidiltä lapselle muun muassa happea ja ravintoaineita kuljettavaan istukkaan liittyy vahvaa symboliikkaa ja monia uskomuksia. Monissa muinaiskulttuureissa istukan syöminen oli jopa uskonnollinen riitti.

Nykyisten netissä kiertävien urbaanilegendojen mukaan istukan hormonien kerrotaan kiihdyttävän maidontuotantoa ja estävän synnytyksen jälkeistä masennusta.

Istukansyöminen eli placentofagia sai julkisuutta muutama vuosi sitten, kun näyttelijä Tom Cruise kertoi syöneensä tyttärensä istukan.

Honkanen muistaa 20-vuotiselta uraltaan yhden tapauksen, jossa isä halusi synnytyksen jälkeen maistaa istukkaa.

–  Vuosia sitten urani alussa eräs isä pyysi maistaa istukkaa, mutta syöminen loppui lyhyeen, sillä istukkahan on kudosta ja verisuonia.

Noin puolikiloinen istukka synnytetään lapsen tulon jälkeen. Sen jälkeen istukka tarkistetaan ja punnitaan samalla tavalla kuin lapsikin.

– Jos istukan koossa tai rakenteessa on jotain outoa tai lapsi on syntyessään pieni, istukka tutkitaan. Näytteiden ottamisesta kysytään äidiltä lupa. Muuten istukka viedään kylmään ja hävitetään sen jälkeen, kertoo Kalvas.

Vielä pari vuosikymmentä sitten osa istukoista säästettiin, sillä lääke- ja kosmetiikkateollisuus osti istukoita vasta-aineiden valmistukseen. Nykyisin vasta-aineet tehdään synteettisesti.

Fakta: Istukka

Kohdun sisäpintaan raskauden aikana kiinnittynyt elin, joka on muodostunut suurimmaksi osaksi sikiön kudoksesta.

Istukan kautta aineet vaihtuvat sikiön ja äidin verenkierron välillä.

Syntymän hetkellä istukka painaa on noin puoli kiloa ja on halkaisijaltaan 20–25-senttinen. Litteä tai kakkumainen elin poistuu itsestään tai poistetaan synnytyksen jälkeen.

Istukoista saatuja ainesosia on käytetty kauneudenhoitotuotteiden valmistuksessa.

Luonnonkansat ovat haudanneet istukoita maahan. Kiinassa istukansyönnin uskottiin parantavan mieskuntoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat