Iisakki Nieminen: Kumman kaa?

Iisakki pilkkoi polttopuita liiterissään. Pakkanen paukkui kilpaa kirveen kanssa, klapipino kasvoi ja hengitys huurusi. Kissa istui vajan nurkassa silmät sirrillä ja kuunteli isännän mietiskelyä.

Kyllä presidenttiehdokkaiden ajattelussa on eroja. Se näkyi viimeisissä televisiotenteissä. Jos äänestäjä haluaa valita ehdokkaansa muilla kuin silmien värin tai puolison perusteella, eroja kyllä löytyy.

Sauli Niinistö puhuu uusliberalismin hengessä julkisten menojen leikkauksista ja velaksi elämisen vaaroista. Pekka Haavisto kannattaa keynesiläiseen tyyliin elvytystä ja työttömyyden pitämistä matalana. 1990-luvulla Suomi toteutti Niinistön linjaa, Ruotsi Haaviston. Suomessa se johti suurtyöttömyyteen ja hyvinvointierojen kasvuun, mikä näkyy vieläkin. Ruotsissa työttömyys ja sosiaaliset erot eivät koskaan kasvaneet yhtä suuriksi.

Ehdolla on siis keskustaoikeistoa edustava kokoomuslainen ja keskustavasemmistolainen vihreä, päätteli Iisakki, kahmaisi sylillisen klapeja ja lähti viemään niitä sisälle. Kissa seurasi isännän jalanjälkiä ja kuunteli tämän papatusta.

Toinen ero liittyy ulkopolitiikkaan. Haavisto korostaa ihmisoikeuksia, kestävää kehitystä ja rauhanvälitystä Suomen ja presidentin tehtävänä. Niinistö korostaa Suomen ja vientiteollisuuden etuja. Se näkyi esimerkiksi vastauksissa kysymykseen Dalai Laman tapaamisesta. Niinistö kysyisi ensin Kiinan kantaa, Haavisto tapaisi Dalai Laman, koska tämä on suuri uskonnollinen johtaja.

Iisakki asetteli koivupilkkeet siististi pinoon uunin eteen ja veti pellin auki.

Kolmas ero liittyy ulkopoliittiseen kokemukseen ja toimintatapaan. Niinistö on ansioitunut Euroopan konservatiivipuolueiden johtajana ja Euroopan investointipankissa. Haavistolla on pitkä kokemus YK:n ja EU:n tehtävistä Euroopan ja Afrikan kriisialueilla ja myös kansalaisliikkeissä.

Toinen on liikkunut pankkisaleissa ja toinen sotatantereilla. Toinen edustaa perinteistä ylätason diplomatiaa, toinen liikkuu avarammin myös kansalaistasolla. Kosmopoliitti vastaan kamreeri.

Tuli syttyi uunissa ja alkoi lämmittää Iisakin pientä tupaa. Kissa painautui uunin kylkeen nukkumaan ja Iisakki istahti keinutuoliinsa. Sunnuntaina äänestetään Suomen Tasavallalle 12. presidentti!

Kommentit

Iisakki Nieminen: "Haavisto tapaisi Dalai Laman, koska tämä on suuri uskonnollinen johtaja."

Kumpaakohan mahtaa olla enemmän, poliittinen vai uskonnollinen johtaja? Vanha juttu sinänsä: Uskonto otetaan poliittisten ja kansallisten- heimo- kansanryhmätavoitteiden kilveksi ja instrumentiksi. Kiinalla itsellään on vähän muita "uskontoja" aatteita. Ennen kommunismi, sosialismi ja nykyisin............?

Jyri Puhtinen

Ittellä pisti silmään 'Iisakin' kommentissa tuo polttopuiden liiterissä pilkkominen. En tiennytkään, että nykyään rakennetaan ökytaloja, joissa on liiterit.

Aperita-Arska

Iisakki Nieminen tuntee kyenesiläisyyttä vain puoleksi. Teoria toimii vain silloin, kun hyvinä aikoina keräään ja sitten huonoina aikoina käytetään. Iisakkia näyttää tenoavan ne poliitikot, jotka haluavat alati vain jakaa ja se kerääminen hyvinä aikoina unehtuu. Viinanen/Niinistö sattuivat tulemaan valtiovarainministeriksi ajankohtana, jolloin Suomella ei säästöjä ollut syntynyt ynnä velkaa oli yli sietokykynsä. Ei ollut omasta takaa säästöjä eikä lainakaan enää saanut. Yritykset ja kotitaloudet olivat velkaantuneet ja tärkeä neuvostokauppa ajautunut lamaan. Vertaukset Ruotsiin ovat pelkkää höperehtimistä. Ruotsissa ei lamaa edes tuolloin ollut. Ilolla Niinistökin olisi keynesiläisittäin säästöt pannut elvytykseen, jos säästöjä olisi ollut!

Suomihan elvyttää nytkin kaiken aikaa. Valtio ottaa vuosittain 5 mrd.€ lainaa ja kotitalouksienkin velkaisuus on katossa. Tämä "elvytys,elvytys"-polotus on lumonnut Iisakin jo monet Iisakin kumppanitkin. Samoin kuin Kreikassa Suomessakin tarvitaan yhteiskunnassa rakenteellisia muutoksia, mitkä myöskin ohjaavat elvytysvarat tehokkaasti juuri elvytykseen. Varojen summittainen pumppaaminen kansantalouteen purkaantuu lähinnä tuotikulutustarvikkeiden hankintaan, mikä näkyy jo nyt kauppatasessamme.

Sitten Dalai Lamasta. Onko Suomi tunnustaut Tiibetin valtion ? Onko Dalain laama Tiibetin demokraattisesti valittu päämies? Olisiko Presidentti velvollinen tapaamaan kaikkien muidenkin uskontokuntien johtajat. Sellaisiahan maailmassa riittää. Sitäkö Iisakki tarkoittaa!

Muuten huomasin, että Iisakki halusi sympatiseerata sitä "elvytys,elvytys" -vaihtoehtoa. Otollinen hetki.

vanha patriootti