Ilmiö

Sorvan kylä odottaa hartaana paimentaan – Katso kuvat Usko Eevertti Luttisen kotitanhuvilta

Sorvassa myönnetään, että yllättävän suosion takia tuotteistamisessa ollaan hieman jälkijunassa. Sirkka Wigelius ja Pirkko Isola esittelevät ainoaa jäljellä olevaa Sorvan kylä -paitaa. Hiiret söivät viime talvena 50 kylätalolle jäänyttä takuuvarmaa hittituotetta.

Petteri Mäkinen

Koko Nokian Sorvan kylä jännittää oman poikansa pastori Usko Eevertti Luttisen puolesta. Tamperelainen kävi sananmuunnoskylä Sorvassa tutkimassa, riittääkö huumoritaju yllättävän kansansuosion vastaanottamiseen. Kyllä riittää.

Kun sorvalainen neuvoo vieraan kotiinsa, hän kehottaa tätä kääntymään Shellin kulmalta Sorvan kylään.

Sutkaus todistaa sen, että Nokian kaupunkiin kuuluvan pienen kylän huumorintaju ja verbaalinen kyky sananmuunnoksiin on huomattavasti vanhempi kuin MTV 3:n Putous-viihdeohjelman kolmannen tuotantokauden puhutuimman sketsihahmon pastori Usko Eevertti Luttisen elinkaari.

– Olemme pohtineet sananmuunnostapahtuman järjestämistä jo kauan ennen Luttista, vakuuttaa kyläaktiivi Pirkko Isola.

Kaksimielisiä sanamuunnoksia livauttelevan Luttisen menestystä suureksi tv-ilmiöksi kasvaneessa Vuoden sketsihahmo -kilpailussa seurataan Nokian perällä tarkasti.

Sorvassa Luttista pidetään omana poikana, vaikka miestä ei ole todistettavasti kylänraitilla kertaakaan nähty. Tosin kirkkoa saati seurakuntaakaan kylässä ei ole.

– Hän on kylän oma poika. Jos Luttinen järjestäisi täällä kinkerit, talo olisi varmasti täynnä, sanoo Irmeli Hirvonen.

Suomesta löytyy useampikin Sorva-niminen kylä, mutta Luttinen ei ole jättänyt epäselväksi, että juuri Nokian Sorva on hänen kotipaikkansa.

Sorvan kyläyhdistyksen väki on jo ehtinyt pohtia tuotteistamiskysymyksiä. Ongelmana on ollut se, ettei kyläyhdistyksen hallitus ei ole vielä ehtinyt kokoustaa sitten Luttisen ilmaantumisen Suomen julkkisgalleriaan.

Muutama vuosi sitten teetetyillä mustilla Sorvan kylä -paidoilla olisi nyt kova menekki, uskovat kyläaktiivit. Ainoassa jäljellä olevassa kappaleessa on sekä reikä että iso tahra. Nyt kylällä harmitellaan sitä, että kylätalolle unohtuneet 50 paitaa päätyivät hiirten ruuaksi.

– Kohta ne keksivät painaa Sorvan kylä -paitoja Kiinassa, ellemme pidä vauhtia, puhisee Tapio Wigelius.

Tampereelta matkaa maamerkille Turuntien Shellille kertyy parikymmentä kilometriä. Sorvan keskustaan päästäkseen pitää jatkaa vielä viitisen kilometriä mutkittelevaa Sorvantietä.

Sana keskusta saattaa luoda vääriä mielikuvia. Kylän napa on Sorvantien mutka, jossa on bussipysäkki, postilaatikko ja vanha Rekolan kauppa, joka tosin lopetti toimintansa parikymmentä vuotta sitten.

Lähimmät kaupat ovat Koskenmäen Siwa ja Saviselän Lidl ja Citymarket. Kylän palvelukalenteri lupaa, että lokaan hukuta. Likakaivon tyhjennyksiä tarjoaa kaksi yrittäjää. Muun muassa piha- ja puutarharemontit sekä taksikyydit hoituvat myös kylänmiesten töinä. Muuten on hiljaisempaa.

– Sorvan merkittävimmät palvelut ovat tällä hetkellä jäteauto, jäätelöauto ja kirjastoauto, kiteyttää Hirvonen.

Wikipedian mukaan kylässä asuu 264 ihmistä. Tapio Wigeliuksen mukaan luku on oikeansuuntainen.

– Kun mökkiläiset tulevat, määrä tietysti moninkertaistuu.

Sorvaa on silti turha leimata näivettyvän maaltapako-Suomen vihonviimeiseksi takapajulaksi. Sorvantien varteen on noussut kovaa vauhtia uusia omakotitaloja. Tulijoita olisi, jos tonttimaata olisi enemmän kaupan.

Markkinointiin ei tarvita Usko Eevertti Luttista. Reilun parinkymmenen minuutin ajomatka Tampereen keskustaan riittää. Sama tuhraantuu jo matkaan suurimpiin lähiöihin.

– Kun ennen pysäkillä oli pari-kolme lasta odottamassa bussia kouluun, nyt heitä on parikymmentä, kuvailee Tapio Wigelius.

Luttisen maineen tuoma huomio otetaan silti Sorvassa avosylin vastaa. Tosin pilke pysyy silmäkulmassa.

– Kun on nostetta ja hypeä, pitää toimia, sanoo Pirkko Isola.

Isola lupaa, että kysyttyjä Sorvan kylä -paitoja tilataan varmasti. Luttisen nimellä markkinoituja festivaaleja tai herätysjuhlia kyläyhdistyksen väki ei vielä ensi kesäksi lupaa.

Jos Luttinen tai vaihtoehtoisesti näyttelijä Aku Hirviniemi sattuisi Sorvan kylässä piipahtamaan, vastaanotto olisi lämmin.

– Seurakunta odottaa täällä hartaana paimentaan, päättää Isola.

Putous, MTV 3, lauantaisin kello 19.30–21

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ilmiö

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat