Paikalliset

Vapaamuurarit tulevat ulos kaapista yliopistolla

Tässäkö vapaamuurarien mysteeri ja salaisuus? Mysteeri sen takia, että vaapamuurarin hautakiven tekijästä ei ole täyttä varmuutta. Kenties se oli Hatanpään kartanonherra Hans Henrik Boije. Salaisuus sen takia, että Tampereen vanhin muistomerkki 1700-luvulta uhkaa sammaloitua umpeen. Siirtolapuutarhnakadulle kymmenen vuotta sitten muuttaneen Mirja Pesosen mukaan Timoteuksen kirjeen raamatunlause näkyi vielä jokunen vuosi sitten.

Sakari Nupponen

Vai tulevatko? Maksa 80 euroa ja pääset kuulemaan, mitä tiede sanoo vapaamuurareista.

Tampereen yliopistossa järjestetään tällä viikolla (7.-8. syyskuuta) kansainvälinen seminaari vapaamuurariuden, esoterismin ja okkultismin tutkimisesta.

Seminaarin järjestäjiin kuuluva yliopistolehtori Marko Nenonen vakuuttaa, ettei itse ole vapaamuurari, vaan kyse on puhtaasti tieteellisestä työstä.

Ja tämä tapahtuu Tampereella siksi, että aihepiiri kuuluu yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön tutkimusalaan. Noituudesta on valmistunut jo kaksi väitöskirjaa ja teosofiasta on tekeillä yksi. Nenonen itse tunnetaan noitatutkijana.

Pääpuhuja professori Ronald Huttonkaan ei ole vapaamuurari, mutta puhujien joukossa on korkea-arvoisia vapaamuurareita, kuten Reijo Ahtokari.

Hänen Suomen historian väitöskirjansa Salat ja valat – Vapaamuurarit suomalaisessa yhteiskunnassa ja julkisuudessa 1756-1996 vastaväittäjä oli muuten Nenonen.

Konferenssin avaa yliopiston hallituksen puheenjohtajan roolissa vuorineuvos Kari Neilimo.

Kuka odottaa suuria salaisuuksia, saa Nenosen mukaan myös pettyä.

– Vapaamuurarien toiminta on vähemmän mielenkiintoista kuin kuvitellaan. Suuret paljastukset ovat pysyneet piilossa tai sitten niitä ei ole ollenkaan.

Nenonen muistuttaa että vapaamuurareiden parissa vaikuttaa moderni siipi, joka haluaisi, että vapaamuurarit olisivat Facebookissa ja muussa sosiaalisessa mediassa.

Avoimuudesta kertoo muun muassa se, että Seinäjoella pidetyn vapaamuurarien valtakunnallinen konventti, jonka yhteydessä toimittajat pääsivät tutustumaan järjestön tiloihin.

Ketä kuuluu vapaamuurareihin on Nenosen mukaan on löydettävissä irlantilaisesta kirjastosta.

Suomen Akatemian Brysselin edustaja Petri Mirala ei lähtisi sen takia Irlantiin asti.

– Vapaakappale löytyy varmaan Tampereen yliopiston kirjastosta, jos osaa etsiä. Ja eikös Hymy ole julkaissut sen muutaman vuoden välein myös.

Juttu ei ole uusi, koska vapaamuurarius on ollut Suomessa jo yli 250 vuotta vanha ilmiö. Se on vanhin, suurin ja kansainvälisesti laajin miesten yleisuskonnollinen liike.

- Valitettavasti tapahtuma on maksullinen muille kuin opiskelijoille ja tiedotusvälineiden edustajille.

Nenosen mukaan maksullisuus johtuu siitä, että Tieteellisten Seurain Valtuuskunta asettaa antamansa tuen ehdoksi, että seminaariin on ilmoittautumismaksu.

– Tämäkään seikka ei siis johdu vapaamuurareista. Kuluista he kyllä maksavat puolet, mutta eikös se ole juuri sitä, mihin meitä yliopistolaisia on kovasti ohjattu ja neuvottu.

Mitä ihmettä?

Esoteerisuus on johdanto sanasta esoteerinen, joka tarkoittaa salailevaa tai sisäpiirille tarkoitettua. Yleensä sanalla tarkoitetaan tietämystä, joka on vain tietyn suljetun piirin, toisin sanoen tietoon vihittyjen saavutettavissa.

Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuvaa uskonnollista tai mystistä oppisuuntaa.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat