Paikalliset

Tampereen sähkölaitos alkaa kaupata kaukokylmää Näsijärvestä

Kylmää on, vakuuttaa raivauspuuhissa ollut Jukka Wiberg Tampereen potentiaalisimman kaukokylmän lähteen äärellä. Näsijärven syvänteiden kylmää vettä kaupitellaan jo keskustan kiinteistöjen jäähdytykseen.

Petteri Mäkinen

Sähkölaitos muuttaa Näsijärven syvänteiden kylmät vedet liiketoiminnaksi. Keskusareenalla ollaan kiinnostuneita.

Tampereen Keskusareenaan suunnitellaan Näsijärven syvänteistä saataviin kylmiin vesiin perustuvaa jäähdytysjärjestelmää.

Näsijärvestä vedettävällä putkistolla huolehdittaisiin Keskusareenan ja sen ympärillä olevien tornien tilojen jäähdyttämisestä.

– Asiaa tutkitaan vakavasti. Olemme käyneet keskusteluja Tampereen sähkölaitoksen kanssa, mutta valmista sopimusta ei ole , kertoo hankepäällikkö Mikko Leinonen NCC Property Developmentista.

Tampereen sähkölaitoksella kylmästä on kehitelty liiketoimintaa jo jonkin aikaa. Kaukojäähdytystä on kaupiteltu esimerkiksi Ratinan alueen uusille asuntoyhtiöille.

– Tässä on käynnissä esiselvitys, jossa mietimme kannattavuutta ja teknisiä ratkaisuja, myöntää Tampereen Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Olavi Toiva.

Todennäköisin vaihtoehto on se, että kylmää vettä pumpattaisiin Näsijärven syvänteisiin johdettavista putkista Naistenlahden alueelle rakennettavalle tuotantolaitokselle. Sieltä kylmäputkistoa vedettäisiin radansuuntaisesti kohti Keskusareenaa ja Ratinaa. Investointi olisi yhteensä noin kymmenen miljoonaa euroa.

– Nyt tutkitaan muun muassa sitä, onko vesi tarpeeksi kylmää vai täytyykö sitä erikseen jäähdyttää ennen putkistoon syöttämistä. Tähän vaikuttaa se, kuinka pitkälle Näsijärveen putket pitää vetää, kertoo Toiva.

Näsijärvi on oivallinen kaukokylmän lähde, sillä syvänteitä löytyy jo suhteellisen läheltä Naistenlahden rantaa. Toivan mukaan yhtiö on tutkinut myös putkien vetämistä Pyhäjärveen.

Kysyntää on jo ollut

Toivan mukaan kaukojäähdytyksestä ovat olleet kiinnostuneita myös muut kuin NCC. Jos sopimuksia saadaan riittävästi, voidaan hanke käynnistää jo ensi vuonna. Toimitusjohtaja lupaa, että kaukokylmää on tarjolla Keskusareenalle jo keväällä 2013, jos halli pysyy aikataulussaan.

– Liikkeelle voidaan lähteä pikaisellakin aikataululla. Osaaminen on hallussa, sillä putkitekniikka on samanlaista kuin kaukolämmössä.

Leinosen mukaan kannelle tulevien rakennusten energiaratkaisujen pohtiminen on vasta alkamassa. Rahaan ekologisten vaihtoehtojen valinta ei kuitenkaan kaadu.

– Meillä on kaksi suurta tavoitetta. Toinen on arkkitehtuuri ja toinen ympäristöystävällisyys, lupaa Leinonen.

Tämän hetkisiin investointiarvioihin sisältyy jo 5–6 prosentin lisä, jonka esimerkiksi kannen toimistorakennusten saaminen A-energialuokkaan vaatii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat