Paikalliset

Tedi ja Kingi tahtovat olla karvakavereita

Veera Heinon Tedi ja Kingi ovat valmiina lähtöön viemään hyvää oloa niin ikäihmisille kuin lapsille. Pääsy ei ole kuitenkaan kiinni vain omasta halusta, sillä ensin pitää läpäistä pääsykoe.

.

Lapinkoira Kingi ja sekarotuinen Tedi juoksevat vierasta vastaan portille. Ne ovat heti kavereita ja valmiita rapsuteltaviksi.

Koirien emäntä Veera Heino tuntee lemmikkiensä innokkuuden ottaa vieraat vastaan. Hän ei ole kuitenkaan varma, miten käy, kun koirat joutuvat testiin, jossa taito punnitaan.

Veera on järjestämässä Suomen karva-kaverit -yhdistyksen kanssa testitilaisuutta Koukkuniemessä keskiviikkona 5. syyskuuta. Tarkoitus on saada mahdollisimman monta karvaista ystävää vierailemaan tamperelaisissa vanhusten hoitolaitoksissa, lastenkodeissa, kehitysvammaisten hoitolaitoksissa, päiväkodeissa ja muissa hoitokeskuksissa.

– Mukaan toivotaan koirien lisäksi kissoja, kaneja ja kaikkia rapsuttelusta pitäviä lemmikkejä, Veera Heino kertoo.

Toiminta on alkanut pyöriä jo monessa kaupungissa. Suomen Karva-Kaverit ry on perustettu keväällä 2011. Sen tarkoituksena on kehittää ja toteuttaa eläinavusteista työskentelyä, jossa eläimen avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, ehkäistään ihmisen hyvinvoinnin ongelmia ja tuetaan ongelmia kohdanneita ihmisiä.

– Karvakaverit ovat auttaneet jopa lukemisvaikeuksissa. Lapset ovat oppineet lukemaan, kun ovat lukeneet karvakaverilleen, Heino tietää.

Veera Heino toimii Lamminpäässä miehensä Ari Heinon kanssa perhepäivähoitajana. Kingi ja Tedi tekevät myös tärkeää hoitotyötä.

– Koirat tuovat lapsesta esiin uusia puolia. Lapset kuiskuttelevat niiden korvaan omia salaisuuksiaan ja silittelevät ja harjaavat niitä.

Heinot käyvät lapsien kanssa myös läheisessä Tuulikki-kodissa tapaamassa vanhuksia koirien kanssa ja ilman niitä.

– Lapset vievät tuliaisiksi omia piirroksiaan ja laulamme ja leikimme muutaman laulun, Veera Heino kertoo.

Vierailuja odotetaan ja siksi on tärkeää, että ne ovat säännöllisiä. Samanlainen sitoutuminen on tarpeen myös karvakavereilla.

– Näin eläimet oppivat tuntemaan ne ihmiset, joiden luona käydään ja päinvastoin, Veera sanoo.

Testitilanteessa tarkastellaan eläimen soveltuvuutta toimintaan monelta puolelta.

– On tärkeää, että eläin hakeutuu itse vapaaehtoisesti halattavaksi ja rapsuteltavaksi, yhdistyksen puheenjohtaja Maarit Haapasaari sanoo.

Eläin ei saa olla missään nimessä aggressiivinen tai arka.

– Seuraamme myös, miten se kulkee hihnassa ja ottaa herkun suuhunsa. Namupalan ottamista voi opetella, jos testi jää pelkästään tästä kiinni, Haapasaari toteaa.

Testaajat katsovat myös, miten eläin sietää vieraan ihmisen käsittelyä. Tutkitaan vähän korvaa ja kosketellaan tassuja.

Tarkastellaan myös, onko eläin omistajan hallinnassa, mutta ei käskyn alla. Lisäksi katsotaan, miten koira sietää erilaisia ääniä, kolahduksia ja kilinöitä.

– Karvakaveriksi hyväksyminen ei ole kiinni rodusta tai lajista, vaan luonteesta, Maarit Haapasaari sanoo.

Kavereiksi on hyväksytty koirien ja kissojen lisäksi marsuja ja alpakoita.

– On hyvä olla tarjolla monenlaisia eläimiä, sillä emmehän me ihmisetkään ole samanlaisia ja pidä kaikki samoista eläimistä, Haapasaari sanoo.

SuomenKarva-Kaverit

testaustilaisuus Koukkuniemessä keskiviikkona 5.9. kello 17.30

info henkilökunnallekello 17

ilmoittautuminen testiin Noora Oksalle 044 271 8366

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat