Paikalliset

Selvitys: Perutuista tapahtumista jopa lähes 18 miljoonan tulonmenetys Tampereella, arvioitu yleisömäärä olisi ollut 900 000

Soitto on nyt seis myös Klubilla.

Vilho Rajala/Tamperelaisen arkisto

Tampereen kaupunki kartoitti kyselyllä koronaviruksen vaikutuksia tapahtumatoimintaan.

Kysely lähetettiin lähes 400:lle Tampereen seudun kulttuuri- ja urheiluorganisaatiolle. Viime perjantaihin mennessä saatiin 129 vastausta.

Kyselyllä haluttiin selvittää, mitä vaikutuksia koronaviruksen aiheuttamilla varotoimilla on tapahtumien järjestäjille ja tapahtumateollisuudelle Tampereen seudulla.

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi yli 10 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kiellettiin koko maassa 13.4.2020 asti.

Kyselyn perusteella koronavirus on vaikuttanut yli 2 000 tapahtuman järjestämiseen. Tapahtumista 73 prosenttia peruttiin, 23 prosenttia siirrettiin tai tullaan siirtämään ja 4 prosenttia tapahtumista järjestetään vaihtoehtoisella tavalla.

Peruttujen tapahtumien arvioitu yleisömäärä olisi ollut lähes 900 000 ja osallistujamäärä 100 000. Tapahtumien osallistujia ovat esimerkiksi urheilijat tai messujen näytteilleasettajat.

Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesän mukaan Tampereella on vahva tapahtumatalous, joka muodostuu erittäin aktiivisesta järjestökentästä kulttuuri- ja urheiluorganisaatioineen.

– Tampereella järjestettävät tapahtumat ovat kannatelleet satoja yrityksiä etenkin majoitus- ja ravitsemusalalla. Koronaviruksen aiheuttamat toimet vaikuttavat nyt koko tähän toimijaketjuun hyvin lamauttavalla tavalla, Pesä toteaa Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Kyselyyn vastaajat arvioivat, että tapahtumien perumisesta tai siirtämisestä aiheutuneet tulojen menetykset Tampereen alueella voivat olla yhteensä jopa 17,7 miljoonaa euroa. Tappiota arvioitiin koituvan 10,5 miljoonaa euroa.

– Urheiluseurojen ja varsinaisen yrityskentän ulkopuolella olevien kulttuuritoimijoiden toimintaan ja pienistä puroista perustuvaan talouteen koronaviruksen vaikutus on mittava. Tilanne on monelle toimijalle enemmän kuin haastava, Pesä sanoo.

Tapahtumatalous ja etenkin suurtapahtumat ovat olleet myös kansallisen ja kansainvälisen matkailun kannalta tärkeitä vetovoimatekijöitä. Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki on huolissaan, jos koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne pitkittyy.

– Jos tilanne jatkuu pitkään siten, että liikkuminen eri maiden välillä tai jopa Suomen sisällä ei ole mahdollista, lamaantuvat myös kaupungin suurtapahtumat ja tapahtumiin osallistuvien vierailijoiden houkuttelu alueelle. Tällöin aluetaloudelliset tappiot ovat merkittäviä, Heinämäki toteaa tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Satamatoimiston venehuutokauppatapahtuma on peruttu19.3.2020 11.49
Tampere-talo päätti laittaa ovensa kiinni väliaikaisesti – Kevään tapahtumat alkukesällä, ensi syksyllä tai ensi vuonna, jotkut kokonaan peruttu17.3.2020 15.57
Kevään siirretyille messuille uusia paikkoja jo loppukesään – "Messut tulevat olemaan vielä erittäin isossa arvossa, kun tilanne rauhoittuu"23.3.2020 11.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat