Paikalliset

Uusi matkakeskus hahmottuu Nokialle – "Asemanseutu hyötyy nopeasta raideyhteydestä Tampereelle"

Mimmi Ahlqvist ja Jenna Hautakoski saapuivat bussilla Nokian asemalle. Aseman seudun kehityssuunnitelmat kuulostivat heidän mielestään hyviltä.

Vilho Rajala

Miltä näyttää Nokian rautatieaseman ympäristö tulevaisuudessa?

Maaliskuussa asemanseudusta käynnistyi yleissuunnitteluhanke, jossa visioidaan kaikkiaan yhdeksän hehtaarin kokoisen alueen tulevaisuutta.

– Nokian keskustavision mukaan keskustaa kehitetään kolmen osakeskustan mallilla. Yksi näistä osakeskustoista on asemanseudun alue, johon on suunnitteilla matkakeskus sekä uutta asuin-, liike- ja toimistotilaa, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen.

 

Vielä on vaikea ennustaa, kuinka paljon alueelle nousee uusia asuntoja tai palveluja.

Nieminen näkee alueella kuitenkin paljon potentiaalia.

– Asemanseutu hyötyy nopeasta raideyhteydestä Tampereelle, joka luo edellytyksiä yritysten sijoittumiselle alueelle. Uudet työpaikat sekä kasvava asukasmäärä lisäävät kysyntää myös päivittäisille lähipalveluille.

 

Yleissuunnitteluhankkeessa on tarkoitus muodostaa kaksi suunnitelmaa, joista sitten toinen tai näiden yhdistelmä valitaan jatkosuunnittelun pohjaksi.

Yleissuunnitelmaluonnoksiin sisältyvät myös suunnitelmien kustannusarviot.

– Kaksi yleissuunnitelma-ehdotusta on tekeillä. Ajatuksena on, että jos ja kun on mahdollista tarkastella asiaa eri näkökulmista, olisi vaihtoehtoja jatkotyön pohjaksi. Kaikki vaihtoehdot tuodaan myös julkisesti tarkasteltaviksi.

Nieminen korostaa, että hanke on vasta alussa.

– Nyt piirretään suuntaviivoja, miten alue ja infra rakentuvat.

Matkakeskusalueen kehittämisohjelman laatimisesta vastaa Sitowise Oy.

 

Sitowisen laatima kehittämisohjelma sisältää alueen yleissuunnitelman laatimisen ja rakennuttamisen valmistelun.

Yleissuunnitelmassa huomioidaan laaja kokonaisuus, johon kuuluvat muun muassa Nokian rautatieaseman toinen asemalaituri ja alikulku, uusi linja-autoasema, pysäköintitalo ja liityntäpysäköintialueet, Rautatienkadun liikennejärjestelyt sekä uusien kerrostalojen rakentaminen Rautatienkadun varteen.

Tuleva matkakeskus palvelee lähi- ja kaukojunia, linja-autoja, yksityisautoja, jalankulku- ja pyöräilyliikennettä sekä liityntäpysäköintiä.

 

Yleissuunnitelman valmistumista tähdätään syksylle, mutta koronavirustilanne saattaa vaikuttaa prosessin aikatauluun.

– Tarkoitus on, että yleissuunnitelman pohjalta voisi lähteä valmistelemaan asemakaavaluonnoksia. Tällä hetkellä normaaleja kuulemisia ja kuntalaisten ja sidosryhmien osallistamista voidaan tehdä verkon kautta, mutta lähitilaisuudet tai työpajat eivät ole mahdollisia. Toimintaympäristö on haastava kaikilla osapuolilla, Nieminen sanoo.

Maankäyttöjohtaja Kari Stenlundin mukaan palautetta kerätään laajasti monelta suunnalta.

– Käymme myös neuvotteluja viranomaistahojen ja yksityisen maanomistajan kanssa alueen kehittämisestä, Stenlund sanoo.

 

Matkakeskuksen ja asemanseudun kehittämissuunnitelman laatiminen sisältyy Nokian kaupungin vuoden 2020 talousarviotavoitteisiin.

– Kaavoitus on käynnissä radanvarrelle Tampereen suuntaan. Sitä pystytään yleissuunnitelmassa arvioimaan ja suuntaamaan. Sijaintihan on loistava, Nieminen sanoo.

Nokian asemanseutu

Yleissuunnitelma tekeillä

Nokian asemanseudun kehittämisen yleissuunnitelmatyö on nyt käynnissä.

Syksyksi on tarkoitus valmistua kaksi yleissuunnitelmaluonnosta jatkotyön pohjaksi.

Matkakeskusalueen kehittämisohjelman laatimisesta vastaa Sitowise Oy.

Asemanseudun koko on kaikkiaan yhdeksän hehtaaria.

Yleissuunnitelmassa suunnitellaan paitsi uusi matkakeskus, myös uusia kerrostaloja ja liiketiloja palveluja varten.

Tuleva matkakeskus palvelee lähi- ja kaukojunia, linja-autoja, yksityisautoja, jalankulku- ja pyöräilyliikennettä sekä liityntäpysäköintiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nokian kaupunki harkitsee yt-neuvotteluja – Väkeä siirtyy kriittisiin palveluihin, kaikille ei riitä sopivia tehtäviä20.3.2020 14.34
Toinen asemalaituri, uusi linja-autoasema, pysäköintitalo... – Nokialla suunnitellaan rautatieaseman ympäristöön matkakeskusta11.3.2020 10.25
Nokian uusittu Eden avasi ovensa asiakkaille perjantaina, esiintyjiä ei kuitenkaan enää buukata – "Niille ei ole kysyntää"8.3.2020 14.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat