Paikalliset

Korona muuttaa asioita pysyvästi Pirkanmaalla – Näin elinkeinoelämän nokkamiehet arvioivat koronan vaikutuksia

Harri Airaksisen mukaan ensi vaiheessa suurimmat ongelmat on elämystaloudella ja tapahtumanjärjestäjillä. Antti Eskelinen toivoo vastuuta ja maalaisjärkeä.

Otto Vainio/Tampereen Messut

Koronavirusepidemia ja sen kanssa elettävät lähikuukaudet tulevat muuttamaan monia asioita pysyvästi myös Pirkanmaan elinkeinoelämässä, povaavat talouden nokkamiehet.

Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksisen mukaan koronan eurovaikutuksia maakunnan ja kaupunkiseudun talouteen ei ole tässä vaiheessa edes mielekästä arvioida.

– Tämä on ehdottomasti iso paukku. Olen huolissani, mutta ylireagoidakaan ei saa ja pyörät täytyy pitää pyörimässä.

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtajan Antti Eskelisen mukaan talousvaikutukset ovat suuria ja kaikkia vaikutuksia on tällä hetkellä vaikea hahmottaa.

– Isot yritykset pystyvät ottamaan iskuja vastaan, sillä niillä on puskureita. Pk-yrityksillä ja palvelusektorilla on varmasti vaikeampaa.

– Ainakin ensi vaiheessa pahimmat iskut kohdistuvat elämystalouteen, esimerkiksi tapahtumanjärjestäjiin, ravintoloihin ja hotelleihin eli paikkoihin, joissa liikeidea perustuu ihmisten kohtaamiseen, lisää Airaksinen.

 

Airaksinen uskoo, että ensi viikolla kuullaan runsaasti yt-kutsuja, kun yritykset valmistautuvat lomauttamaan työntekijöitään.

– Jos epidemia menee nopeasti ohi, niin ne eivät välttämättä ehdi edes realisoitua. Mikäli se kestää esimerkiksi puoli vuotta, niin yrityksiä kaatuu varmasti. Positiivinen merkki on se, että Kiinassa epidemia on jo taittumassa.

Yritysten ja elinkeinoelämän toimintaa hankaloittaa nyt se, että tavanomainen taloudellinen toimintaympäristö on tällä hetkellä lähes halvaantunut. Eskelinen uskoo, että pitkällä aikavälillä yritysten toimintakäytännöt muuttuvat nyt peruuttamattomasti.

– Etätyö- ja videoneuvottelut lisääntyvät ja matkustaminen tulee varmasti vähenemään.

 

Eskelisen mukaan tilanne osoittaa hyvin konkreettisesti sen, kuinka tiukasti Suomen ja Pirkanmaa talous on kytkeytynyt globaaliin talouteen. Silti jokaisella on hyvä mahdollisuus vaikuttaa asioihin omalta osaltaan.

– Toivomme, että yritykset ottavat tilanteen vakavasti ja tekevät toimet ajoissa. Ihmisiltä peräänkuulutan yksilönvastuuta ja maalaisjärkeä. Käsihygieniasta pitää huolehtia, eikä sairaana saa mennä töihin, muistuttaa Eskelinen.

Harri Airaksisen mukaan asioiden hoitamiseen tarvitaan nyt päättäväisyyttä ja luovuutta. Poikkeustilanteessa uudet työtavat ja uusi tekniikka pitää ottaa käyttöön.

– Asioita pitää hoitaa uudella tavalla nyt heti, että pyörät pysyvät pyörimässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin koronavirus näkyy ylöjärveläisen Matin taloudessa – "Yhteensä tulee turpaan noin 32 000 euroa"13.3.2020 15.45
Taysilla aletaan varautua koronapotilaisiin – Kiireettömiä aikoja perutaan, vierailuja rajoitetaan13.3.2020 10.59
Juuri nyt: Pirkanmaalla viisi uutta koronatapausta – Yhdessäkään ei joukkoaltistumisia13.3.2020 10.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat