Paikalliset

Kolumni: Nuorten maksuton ehkäisy laajenee – "Rahoitus saatiin osana köyhyysohjelmaa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että Suomessa on noin 50 nuorille ilmaista ehkäisyä tarjoavaa kuntaa. Tampere on yksi näistä kunnista. Nuorten maksuton ehkäisy etenee kunnissa hitaasti. Osasyynä lienee monen kunnan vaikea taloustilanne ja se, ettei maksuttoman ehkäisyn hyötyjä tunnisteta riittävästi.

Sanna Marinin hallitusohjelmassa luvataan valtakunnallinen kokeilu alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä.

Tampereella alle 20-vuotiaiden maksuton ehkäisy otettiin käyttöön vuoden 2019 alusta. Rahoitus saatiin osana köyhyysohjelmaa.

Vuoden 2020 alusta lähtien pystymme laajentamaan maksutonta ehkäisyvälinejakelua Tampereella ja Orivedellä kahteen uuteen ikäryhmään.

Jatkossa maksuttomaan ehkäisyyn ovat oikeutettuja kaikki alle 22-vuotiaat tamperelaiset ja oriveteläiset ja alle 22-vuotiaat ulkokuntalaiset toisen asteen opiskelijat.

Maksuttoman ehkäisyn kustannuksia on seurattu viime vuonna tarkasti. Toteutuneen käytön perusteella on todettu, että on mahdollista laajentaa jakelua nykyisen budjetin sisällä.

Haluamme varmistaa nuorten mahdollisuuden pitkäkestoiseen ehkäisyyn, vähentää abortteja ja edistää seksitaudeilta suojautumista.

Nuorten maksuttoman ehkäisyn on todettu parantavan mm. nuorten naisten seksuaaliterveyttä ja vähentävän taloudellisen eriarvoisuuden vaikutuksia.

Esimerkiksi Vantaalla naisilla, jotka valitsivat ilmaisen pitkävaikutteisen ehkäisymenetelmän, oli 80 prosenttia vähemmän raskaudenkeskeytyksiä verrattuna niihin perhesuunnitteluneuvoloiden asiakkaisiin, jotka valitsivat muun ehkäisymenetelmän.

Tietoa maksuttomasta ehkäisystä kerrotaan nuorille esimerkiksi terveydenhoitajien vastaanotoilla, terveystarkastuksissa ja 8. luokkalaisten seksuaaliterveyteen keskittyvillä Sepäse-päivillä.

On tärkeätä, että tieto ehkäisyn maksuttomuudesta leviää nuorten keskuudessa – siksi kannustan myös vanhempia kertomaan omille nuorilleen maksuttomasta ehkäisystä.

Johanna Loukaskorpi

kirjoittaja on sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat