Paikalliset

Tays hakee uusia ratkaisuja kuvantamiseen – Avuksi virtuaalitodellisuus ja keinoäly

Taysissa kehitettiin uusi seurantalaite epilepsian hoitoon.

Pekka Ruissalo

Tays ja Tampereen yliopisto ovat lähteneet hakemaan ratkaisua todellisen kolmiulotteisuuden saavuttamiseen Tays Keskussairaalan S-kuvantamisen innovaatioiden ja visioiden pohjalta. Radiologinen diagnostiikka ja tietokoneavusteinen operaatiosuunnittelu toteutetaan edelleen kaksiulotteisesti, vaikka tutkittavat kudokset ja rakenteet ovat kolmiulotteisia.

Mukana hankkeessa on nippu suomalaisia yrityksiä. Business Finland on myöntänyt tutkimushankkeelle tuntuvan rahoituksen.

– Kolmiulotteinen hahmottaminen on haaste nykyisillä työkaluilla, harmittelevat Taysin radiologian yksikön vastuualuejohtaja, dosentti Irina Rinta-Kiikka, erikoishammaslääkäri Jorma Järnstedt ja erikoistuva hammaslääkäri Helena Mehtonen.

– Uusilta lääkäreiltä vie vuosia oppia, miten kaksiulotteisista leikekuvista nähdään potilaan todellinen tilanne, ja kokeneetkin lääkärit kaipaavat tehokkaampia työkaluja esimerkiksi leikkausten suunnitteluun, he jatkavat.

Tutkimushankkeessa tutkitaan tapoja esittää ja käsitellä lääketieteellistä kuvantamisdataa uusin kolmiulotteisin menetelmin. Hankkeessa hyödynnetään virtuaalitodellisuutta, moniaistista esittämistä, puhe- ja eleohjausta sekä tuntopalautetta. Tämän rinnalle tuodaan tekoälyn menetelmiä analysoimaan dataa lääketieteen ammattilaisten tueksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat