Paikalliset

Kolumni: Miten noin omasta mielestä meni?

Vuoden vaihtuessa on tapana arvioida kulunutta vuotta ja tehdä parannuslupauksia seuraavalle vuodelle. Tänä vuonna on koulujen joulujuhliin liittyvää sekoilua, opettajien, rehtoreiden ja koulutoimen virheellisiä tulkintoja ja vääriä johtopäätöksiä ja virhearviointeja vahvistavia toimittajien harhaanjohtavia kirjoituksia ollut niin paljon, että jo näistä teemoista löytyy paljon oikaistavaa, parannettavaa ensi vuodelle.

Toisin kuin monet ovat virheellisesti tulkinneet, apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen ei kieltänyt koulujen joulujuhlien pitämistä kirkkosaleissa. Opetushallitus on antanut juhlista suosituksia, mutta sekään taho ei ole kieltänyt joulujuhlien pitämistä usein tavallista koulun liikuntasalia tilavammissa ja juhlavammissa kirkkosaleissa.

Joulujuhlissa saa myös olla itse joulun ydinsanomaan liittyviä ohjelmanumeroita ilman, että se tekee juhlasta uskonnonharjoittamista. Senhän sanoo normaali järkikin ja sen on sanonut opetushallituskin selvästi. Sen sijaan joulujuhla ei voi sisällöltään tai muodoltaan olla jumalanpalvelus – siihen asiaan apulaisoikeusasiamies otti selvästi kantaa. Jumalanpalvelus pidetään jumalanpalveluksessa, juhla juhlana paikasta riippumatta.

Naapurikaupungissa Enkeli taivaan oli ohjeistettu laulamaan viimeistä säkeistöä myöten istualtaan. Eikö paremminkin olisi voinut ohjeistaa seisomaan koko laulun ajan?

Entä se juhlavan joulujuhlan ”paljaan pinnan homoeroottinen tonttutanssi tonttujen panopuuhineen…”, niin kuin minulle kerrottiin? ”Ei tiennyt, minne oisi katsonut”, oli järkyttynyt lukiolainen kotona kyynelin kertonut. Oli odottanut, että Wilmaan olisi tullut edes jonkinlainen pahoittelu lähinnä juhlaa rienaavana kokemastaan esityksestä. Eikö tällaiseen pitäisi reagoida?

Olisikohan syytä painaa jarruja ja miettiä, mitä ensi vuonna teemme paremmin? Joulu on monelle vuoden tärkein juhla. Sen kunnioittaminen ja ydinsanoman ja perinteiden välittäminen kuuluu jo yleissivistykseen. Jokainen tekee sitten omat ratkaisunsa. Meille monille joulu merkitsee Elämää.

Toivotan kaikille Elämän täyteistä uutta vuotta.

Sari Tanus

kirjoittaja on kansanedustaja (kd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat