Paikalliset

Päästäisitkö tuntemattoman lähetin kotiisi, kun et ole paikalla? Näin Ruoat suoraan jääkaappiin -pilotti ratkaisi asian: "Systeemi seuraa koko ajan"

Postin kuljettaja Petri Ulmanen toimittaa 1-2 kertaa viikossa ruokaa Päivi Säynäväjärven jääkaappiin.

Joonas Alanne

Pirkanmaan Osuuskauppa pilotoi yhdessä Tampereen yliopiston Aidomus-hankkeen, Postin ja VTS-kotien kanssa uudenlaista ruokakauppakokemusta.

Ruoat suoraan jääkaappiin -pilotissa Postin kuljettaja toimittaa ruoat suoraan asiakkaan jääkaappiin. Kokeilussa asiakas tilaa ruokaostoksensa Prisman Klikkaa ja nouda -palvelusta, ne kootaan Prisma Koivistonkylästä ja Posti toimittaa ne kylmäkuljetuksena asiakkaan jääkaappiin.

Postin kuljettaja pääsee asuntoon hänelle luovutetulla avaimella tai avaamalla asunnon älylukon puhelimellaan. Palvelun luotettavuuden takaamiseksi ennen asuntoon astumista kuljettaja kiinnittää asunsa rintapieleen älypuhelimen ja käynnistää sovelluksen, joka tallentaa jokaisen askeleen videolle.

Lisäksi pilottiin osallistuvissa kotitalouksissa on valaisinsensori, joka seuraa kuljettajan liikkeitä.

 

Pilottiin kuluttajana osallistuva Minna Säynäväjärvi kertoo, että he tilaavat ruokaa palvelusta 1–2 kertaa viikossa. Perheeseen kuuluu Minnan lisäksi puoliso ja kaksi poikaa, joten ruokaa kuluu paljon. Hän suhtautuu palveluun ajansäästönä.

– Ruokaa tulee ostettua 5–6 muovipussillista kerralla. Tämä säästää hirveästi aikaa. Jos menen itse kauppaan niin siinä menee helposti tunti. Aika on arvokasta, ja muutenkin tuntuu siltä, että saan koko ajan aikatauluttaa asioita, sanoo Säynäväjärvi.

Hän ei ole kokenut ongelmaksi sitä, että pilotissa asiakas käytännössä antaa ventovieraalle ihmiselle luvan astella kotiinsa.

– Ei minulla ole ollut mitään epäilyksiä. Systeemi seuraa koko ajan, miten täällä liikutaan, ja ajattelen myös, että ei tällaiseen työhön valita henkilöä, jonka luotettavuudesta ei ole takeita.

 

5670166-n.jpg

Postin kuljettajan liikkeitä seuraava sensori on piilotettu valaisimeen. Sen keräämää dataa täydentää kuljettajalle pakollinen vartalokamera. Kuva: Joonas Alanne

 

Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla kuittaamassa Postin lähetystä. Aidomus-hankkeen johtaja Harry Edelman kertoo, että isoin kynnys hankkeessa onkin ollut juuri se, että kuinka taataan riittävä luottamus asiakkaan ja palvelun välillä. Tästä syystä kuljettajan liikkeitä seurataan poikkeuksellisen tarkasti.

– Kehokamerat sinänsä eivät ole uusi keksintö. Esimerkiksi poliisit ovat käyttäneet niitä virantoimituksessa jo pitkään. Lisäsensoria vaativaa kehokameraa ei kuitenkaan ole toteutettu aiemmin missään muualla.

– Tästä seuraa useita laadullisia ja määrällisiä hyötyjä. Asiakkaalle jää lisäaikaa perheen kanssa vietettäväksi, kertoo Edelman.

 

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä uskoo, että ruokaostosten toimittaminen suoraan koteihin voi osoittautua hyvin tehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi, kun palveluun saadaan lisää volyymia.

– Silloin jokaisen perheen ei tarvitse ajaa kauppaan erikseen, vaan saman alueen kuljetuksia voidaan yhdistää ja ajaa esimerkiksi yhdellä biokaasu- tai sähkökäyttöisellä pakettiautolla, visioi Jylhä kaupan tulevaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

No nyt on aluevaltaus – Pirkanmaan Osuuskauppa tuo ostokset kotiisi ja täyttää jääkaappisi14.11.2019 21.00
Kauppojen vääntö nousi uudelle tasolle – K-kauppias kävi Prismassa kahmimassa Boltseja ja laittoi myyntiin, Osuuskauppa nokitti heti4.9.2019 18.00
Herkku uudistui, Osuuskaupalla kunnianhimoiset tavoitteet: "Aiomme olla kaupungin elämyksellisin ruokakauppa"21.9.2019 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat