Paikalliset

Kolumni: Miksi siinä kesti niin kauan?

Vihdoin se on tulossa, kuntaveron korotus! Tampereen kaupunki velkaantui viimeisen vuosikymmenen, kun päättäjät eivät uskaltaneet kerätä veroja. Samaan aikaan tamperelaisista on tullut vauraampia kuin koskaan.

Kurkistetaanpa elämään pientaloalueella. Kodit ovat toinen toistaan suurempia, shoppailemaan lähdetään kahdella autolla ja lastenhuoneet pursuavat kiinalaista muovikrääsää. Vapaa-aikaa varten hommataan kylpytynnyrit, talviasuttavat kesämökit, kaukolennot tai huviveneet.

Kuntaveron nousu ei vaikuta pienituloisimpiin ja useimmilla kaupunkilaisilla on varmasti varaa maksaa vähän enemmän. Näin voidaan huolehtia toimivista palveluista, korjata kouluja, laajentaa ratikkaverkkoa ja pitää huolta heikoimmista. Ylipäätään on vastuullista hillitä ylikulutusta ja ohjata rahat ilmaston kannalta kestäviin tarkoituksiin.

Entisaikaan verotulot jäivät vähäisiksi, koska ihmiset olivat kovin köyhiä. Vuoden 1930 veroprosentiksi päätettiin tasan kahdeksan. Syvän talouslaman kourissa painivassa tehdaskaupungissa pyydystettiin Tammerkosken sorsatkin nälkäisten suihin.

Kun ihmisten maksukyky ja odotukset ovat kasvaneet, on verotusta parannettu keskimäärin puoli prosenttiyksikköä vaalikaudessa. Takavuosien kuntaveroja olivat 10,5 % (1950), 15 % (1980) ja 17,25 prosenttia (2000). Pienillä veroilla ei vain saatu kunnon palvelua: kukaan ei haluaisi 1930-luvun Koukkuniemeen, 1950-luvun kouluun tai 1980-luvun terveyskeskukseen.

Lapset tarvitsevat tekonurmensa ja elävä kaupunki kulttuuririentonsa. Jos kehitys jatkuu myönteisenä, verotus tulee hyvinvoinnin myötä entistäkin paremmaksi.

Tokkopa 2050-luvulla hämmästellään 25 prosentin kuntaveroa. Sillä saadaan onnellinen kaupunki.

Hyvä verotus ei karkota asukkaita tai yrityksiä. Kaikkialla maailmassa ihmiset asuvat mieluiten siellä, missä yhteiskunta ja palvelut toimivat.

Nyt ympäryskunnatkin uskaltavat verottaa, kun Tampere on näyttänyt esimerkkiä.

Pitäisi pikemminkin kysyä, miksi vastuullista päätöstä piti odottaa näin kauan?

Kalle Kallio

Kirjoittaja on tutkimusvapaalla oleva Työväenmuseo Werstaan johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat