Paikalliset

Tampereelle on tulossa kokonaan hiilineutraali kortteli – Tampere-talo ja valmistuva Marriott-hotelli käyttävät uusiutuvaa energiaa

Tälle alueelle on syntymässä hiilineutraali kortteli.

Tampere-talo

Tampereelle on syntymässä Tampere-talon ja Marriott-hotellin muodostama energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli. Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut kokonaan uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen.

Hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Tampere-talo on kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus. Ensi vuoden alussa avautuva hotelli on ensimmäinen uutena rakennettava kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali kiinteistö Suomessa.

Se on myös ensimmäinen Kevan omistama, uutena rakennettava hiilineutraali rakennus. Uusiutuvan energian käyttäminen kiinteistöissä on Tampere-talon julkisuuteen toimittaman tiedotteen mukaan keskeinen tekijä fossiilivapaan yhteiskunnan tavoittelussa.

Talon ja hotellin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitos-konsernin tekemät investoinnit uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen energiantuotannossa ovat osaltaan mahdollistaneet kiinteistöjen hiilineutraalisuuden.

Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta. Tampere-talo hyödyntää lisäksi aurinkovoimaloidensa energiaa.

Tampere-talo siirtyi käyttämään Tammerkosken vedellä tuotettua sähköä vuonna 2012 ja Näsijärven veden viileyden avulla tuotettua kaukojäähdytystä vuonna 2015. Vuosina 2017 ja 2019 taloon asennettiin aurinkopaneelit, joilla talo ryhtyi tuottamaan osan sähköstään itse.

Talosta tuli hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella. Hake on energiamuotona laskennallisesti hiilineutraali ja EU-tasolla hyväksytty päästötön energiamuoto. Hakkeen kuljetuksesta ja poltosta syntyy kuitenkin jonkun verran päästöjä.

Hotellikiinteistön omistaa Keva. Kevan tavoite on, että vuoden 2020 alusta kaikki sen uutena rakennettavat kiinteistöt ovat hiilineutraaleja. Hotellista tulee Kevan ensimmäinen uutena rakennettava hiilineutraali kiinteistö.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy juhlii ensi vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Talo sai Joutsenmerkin vuonna 2014 ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa. Kiinteistöön on tehty vuosien varrella useita energiatehokkuutta lisääviä muutoksia sekä uudistettu laitteita elinkaarensa aikana. Kiinteistön energialuokitus nousi E:stä C:hen tänä vuonna.

– Alamme seuraavaksi vähentää entisestään tapahtumiemme ja liiketoimintamme hiilijalanjälkeä ja hakea keinoja siihen, miten vähentää päästöjen syntymistä tai kompensoida niitä. Meillä on jo nyt paljon erilaisia ympäristökuormitusta vähentäviä, vähähiilisiä tuotteita ja ratkaisuja.

– Esimerkiksi ravintolassa tarjotaan vähähiilistä ruokaa ja jätehuollossa on tehokkaat kierrätysratkaisut. Muutokset energiankulutuksessa ovat tuoneet meille myös taloudellisia säästöjä. Kulutuksemme on lähes puolittunut 30 vuodessa, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tampere-talo on ollut toimialallaan ympäristövastuullisuuden edelläkävijä yhtiön perustamisajoista lähtien. Talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992 ensimmäisenä kongressitalona maailmassa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Särkänniemeen suunnitellaan tulevaisuuden ravintolakatua – Hiilineutraalius otetaan tosissaan: perunankuoretkin friteerataan syötäväksi16.9.2019 20.30
Koko Tampereen kaupunkiseudusta aiotaan hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä – Liittyi Hinku-verkostoon2.4.2019 09.39
Koko Tampereen kaupunkiseudusta hiilineutraali 2030 – Seudun kunnat sitoutuivat ilmastotavoitteeseen8.1.2019 14.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat