Paikalliset

Pirkkala kehittää Pereensaarta – Laivaliikennöintiä Laukontorilta saarelle on pohdittu: "Ei paljon lähemmäs Tampereen keskustaa pysty rantakahvilaa tekemään"

Pereensaaresta halutaan kehittää monipuolinen virkistysalue.

Pirkkalan kunta

Pirkkalan kunta hakee kehitysideoita Pereensaaren alueelle. Pereensaari on kaavoitettu monipuolisesti vapaa-ajan viettopaikaksi ja alueelle kaivataan nyt toimintoja. Kunta onkin pyytänyt ehdotuksia mahdollisilta yrittäjiltä Pereensaarelle tulevasta virkistystoiminnasta, joka voi olla esimerkiksi kahvila-, matkailu- tai hyvinvointipalvelu.

Alueelta löytyy jo entuudestaan huvila ja saunarakennus, jotka ovat suojeltuja kohteita. Huvilan pihapiiriin saa rakentaa vain yksikerroksisia täydennysrakennuksia.

 

Pereensaarella on rakennusoikeutta yhteensä 620 neliömetriä, joista 220 koskee suojeltuja rakennuksia. Lisärakennusoikeutta on siis 400 kerrosneliömetriä.

– Lähtökohtana on, että uudelle kumppanille vuokrataan maa-alueet ja vanhat rakennukset tänne tulevaa toimintaa varten. Kunta on siis tässä mukana ainoastaan mahdollistajana, kertoo Pirkkalan elinkeino- ja hankejohtaja Ahti Laakso.

Saaren keskiosa aiotaan säilyttää melko avoimena niitty- ja nurmipintaisena piknik-puistona. Asemakaavassa on varaukset palstaviljelyyn ja uimarantaan. Kaava mahdollistaa myös saunalauttojen säilyttämisen alueella.

 

5632662-n.jpg

Kaavan mukaan Pereensaareen tulee puistosuunnitelma. Kuva: Pirkkalan kunta

 

Uuden kaavan tarkoituksena oli Laakson mukaan selkeyttää saaren virkistyskäytön ja vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia, sekä mahdollistaa siellä olevien rakennusten kehittäminen yrityslähtökohdista.

Saarella ei ole tällä hetkellä merkittävää julkista käyttöä. Saarella kulkee ulkoilureitti ja siellä on kunnan soutuvenepaikkoja. Peltoalue on ollut viljelykäytössä.

– Kaavan mukaan tänne tehdään puistosuunnitelma. Tuleva rakennusten yrittäjä pääsee osallistumaan saaren kehittämiseen ja vaikuttamaan siihen, mitä tänne toteutetaan.

Pirkkalan kunnassa visioidaan, että tulevaisuudessa Pereensaari olisi merkittävä virkistys ja retkipaikka, jossa useimmat pirkkalalaiset pääsisivät harrastamaan.

 

5632699-n.jpg

Pereensaari sijaitsee kivenheiton päässä Viikinsaaresta (vasemmassa laidassa), näyttää Ahti Laakso. Kuva: Joonas Alanne

 

Pereensaari sijaitsee Pyhäjärvellä aivan Pirkkalan keskustan läheisyydessä. Alue kuului aiemmin Tampereelle ja sieltä käsin käytiin hoitamassa Viikinsaaren ylläpitotoimia. Saaren rannasta avautuu näkymä suoraan Tampereen kaupunkiin.

– Ei paljon lähemmäs Tampereen keskustaa pysty rantakahvilaa tekemään, toteaa Ahti Laakso.

Ideoita haetaan syksyn aikana. Toiveena Pirkkalan kunnalla on, että ensi keväänä kunnalla olisi jo yhteistyökumppani, jonka kanssa voitaisiin laatia pitkäaikainen vuokrasopimus.

– Emme ole sitoutuneet mihinkään tiettyyn aikatauluun, mutta hienoa olisi, jos voisimme kertoa tässä jo keväällä, että kuka tätä lähtee viemään ja mihin suuntaan, sanoo Laakso.

Kunnan sisällä on jo käyty keskusteluja myös mahdollisesta laivaliikenteestä Viikinsaaren ja Pereensaaren välillä.

– Olemme pohtineet, että olisi aika helppoa järjestää laivaliikenne Laukontorilta Viikinsaareen ja tehdä toinen pysähdys sen jälkeen Pereensaaressa. Se vaatisi kuitenkin tarkempia tutkimuksia, että sopiiko ranta laivaliikenteelle. Saunan edessä on kivilaiturin pohja jo olemassa, mihin todennäköisesti pystyisi yhteysaluksella tulemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miten ratikan pitäisi kulkea Pirkkalaan, Kangasalle ja Ylöjärvelle? – "Tänä vuonna on jo tavoitteena tehdä esikarsintaa"23.9.2019 18.00
Asukkaat: Pirkkala ansaitsee arvosanan 8,38 – Tamperelainen kävi Suupantorilla kyselemässä, miksi pirkkalalaiset ovat kotikuntaansa niin tyytyväisiä13.9.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat