Paikalliset

Kolumni: Lisää lapsia – lisää lapsilisää

Suomessa syntyvien lasten määrä vähenee todella nopeasti. Vielä 2012 Suomessa syntyi lähes 60 000 lasta, viime vuonna enää 46 000.

Voimakas väestönkasvu ei tietenkään ole mikään automaattisesti tavoiteltava tila maailmassa, jossa ihmisiä on jo luonnon kannalta liikaa. Suomen yhteiskuntajärjestelmä ja hyvinvointivaltio perustuvat kuitenkin siihen, että uusia veronmaksajia tulee ikääntyvien tilalle koko ajan ja sen vuoksi alhaisella syntyvyydellä on järisyttävät vaikutukset myös Suomen talouteen.

Asian vakavuutta ei ole vielä täysin tiedostettu. Ilmastonmuutoskeskustelu on haudannut alleen kaikki muut haasteet. Myöskään uudesta hallitusohjelmasta ei löydy toimenpide-ehdotuksia, joiden uskoisi muuttavan kehityksen suuntaa.

Virossa syntyvyys käännettiin nousuun perhepolitiikalla, muun muassa lapsilisiä korotettiin merkittävästi. Kolmesta lapsesta saa Virossa lapsilisää 510 euroa, Suomessa 330 euroa. Kun ottaa huomioon maiden keskipalkat, huomaa kuinka merkittävästä asiasta on kyse. Myös Suomen perhepolitiikkaan tarvitaan huomattavia muutoksia, jotta perheet rohkaistuisivat antamaan tilaa lapsille, unelmoimalleen lapsiluvulle.

Yhteiskunnan maksamat tuet tai muutkaan toimenpiteet eivät kuitenkaan voi yksin ratkaista syntyvyyden haastetta. Tarvitaan myös asennemuutosta. Kyselyissä moni nuori aikuinen on poissulkenut vanhemmuuden kokonaan. Pelätään työpaikan puolesta tai uralla jälkeen jäämistä.

Omaan itseen keskittyvään elämäänkään ei lapsi sovi. Jopa pelko ilmastonmuutoksesta tulee esille vastauksissa. Monia syitä.

Positiivista signaalia vanhemmuuteen tarvitaan myös työnantajilta: palkkaliukumassa ylös työkokemuksen, samoin vanhemmuuden perusteella, työjärjestelyihin joustavuutta.

Syntyvyys ei kuitenkaan ole vain yhteiskuntaa koskettava asia. Pohjimmiltaan kyse on yhdestä elämän upeimmasta asiasta, vanhemmuudesta. Äidistä, isästä ja niistä kaikkein rakkaimmista – lapsista. Tuota rakkautta ei voi rahassa mitata eikä sen arvoa tai kokemusta voi muualta saada.

Itse saan olla kolmen upean nuoren miehen äiti. He ovat suuri lahja, parasta elämässäni.

Sari Tanus

Kansanedustaja (kd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat