Paikalliset

Suhdannelaineet pohdituttavat Pirkanmaan yrittäjiä – Talousfoorumissa varauduttiin tuleviin haasteisiin

Peer Haataja ja Päivi Myllykangas arvioivat Pirkanmaan tulevaisuudennäkymiä talousfoorumissa.

Joonas Alanne

Pirkanmaan yritysbarometrin mukaan 53 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa nyt edellisvuotta suuremmaksi. Aiempana vuonna luku oli 62 prosenttia. 27 prosentilla liikevaihto säilyi ennallaan ja 20 prosenttia arvioi sen pienenevän. Aiempana vuonna pienempää liikevaihtoa odotti vain 11 prosenttia.

Yritysbarometriin vastasi 326 kauppakamarin jäsenyritysten edustajaa. Kysely tehtiin syyskuussa. Yritysbarometrin kanssa samassa tilaisuudessa julkistetun Pirkanmaan talouskatsauksen kokoavat vuosittain Tampereen Kauppakamari, Business Tampere, Pirkanmaan Liitto ja Pirkanmaan Yrittäjät.

 

Tampereen kauppakamarin johtaja Peer Haataja sanoi Pirkanmaan talousfoorumissa, että suhdannebarometri antaa hyvän kuvan talouden suunnasta.

– Voi sanoa, että se kuvaa meidän jäsenistön näkemystä siitä, missä kohtaa suhdannetta ollaan ja miten meidän jäsenyrityksemme näkevät lähitulevaisuuden kehityksen, sanoo Haataja.

Suhdanteissa on tapahtunut pieni liikahdus. Osa aiemmin positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuneista yrityksistä on muuttanut kantaansa neutraaliksi ja myös negatiiviset näkemykset ovat lisääntyneet.

– Päätulos on kuitenkin se, että saldoluvut ovat edelleen vihreällä ja positiivisella. Mitään isoa tai radikaalia muutosta tällä tarkastelujaksolla ei ole tapahtunut, kertoo Haataja.

Tilannetta hän kuvaa siinä mielessä poikkeukselliseksi, että vielä syyskuussa avoimien työpaikkojen määrä oli kaikkien aikojen ennätyslukemissa. Yritykset rekrytoivat edelleen henkilöstöä.

– Nyt näyttää siltä, että paine kasvattaa henkilöstömäärää on pienenemään päin. Voi olla, että ensi vuonna tilanne jatkuu samaan suuntaan, mutta yritykset eivät koe rekrytointihaasteita niin pahana ongelmana kuin on pidemmän aikaa ollut. Tilanne ei ole tässäkään mielessä hälyttävä.

Hän muistuttaa, että talouden vaihtelu on täysin normaalia eikä rajua tai poikkeuksellista finanssikriisiä ole odotettavissa.

– Suunta voi kääntyä ensi vuoden puolella loivasti kasvuun, jos riskitekijät eivät realisoidu. Tämä on lainehtimista. Näistä luvuista ei tarvitse olla huolissaan, mutta toki niihin on hyvä varautua.

 

Pirkanmaan Liiton innovaatio- ja tulevaisuustyön johtaja Päivi Myllykangas kävi talousfoorumissa puhumassa innovaatiotilannekuvasta.

Hän nosti esiin kansainvälisyyden teeman, johon kuuluu useita kysymyksiä. Kansainvälistymmekö me? Kansainvälistyvätkö korkeakoulut? Onko meillä verkostoja maailmalla?

– Tampereen näkyvyys kansainvälisessä mediassa on parantunut merkittävästi. Joko Business Tampere on tehnyt hirmuisen hyvää työtä tai sitten meillä on oikeasti kansainvälisesti mielenkiintoisia asioita, kuten esimerkiksi se kamerateknologian keskus, joka vetää mielenkiintoa Tampereelle.

Lukuja

Henkilöstön määrä kasvoi 39 prosentilla (46 prosenttia vuonna 2018) ja laski 14 prosentilla (9 prosenttia 2018) vuodentakaisesta. Samana se pysyi 47 prosentilla vastaajista.

Seuraavan 6 kuukauden aikana suurin osa vastaajista (51 prosenttia) kertoi pitävänsä henkilöstömääränsä samalla tasolla. Rekrytarpeita oli kolmanneksella vastaajista. Työvoiman vähennystarpeista kertoi 12 prosenttia vastaajista.

Investoinnit pysyvät viime vuoden tasolla 45 prosentilla yrityksistä. Ne kasvavat 31 prosentilla. Viime vuonna näin arvioi 41 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat