Paikalliset

Oliko Yö-yhtye Suomen Metallica? – Uutuuskirja: Ainakin Twist Twist Erkinharjun mielestä

Yö-yhtyeen vahvasti humalainen esiintyminen vuoden 2000 Ankkarockissa kirvoitti kanssamuusikoissa yllättäviä rinnastuksia Metallica-yhtyeeseen. Kuvassa Metallican laulaja-kitaristi James Hetfield.

Kari Martiala/ESM:n arkisto

Yö-yhtyeen entinen basisti Jukka Lewis kertoo elämänkertakirjassaan Yöstä valoon (Bazar) myös niistä vaiheista, jolloin yhtyeen musiikki ja varsinkin soittajien habitus oli hyvin kaukana siitä mitä se kenties on ollut 2010-luvun puolella.

Vielä 2000-luvun alkumetreillä yhtyeessä soitti niin sanottu tunkiotrio: rumpali Frogley sekä kitaristit Jani Viitanen ja Markku Petander. Seurauksena oli väkisinkin tilanteita, jotka olivat kaukana konserttisalilavojen kurinalaisesta tekemisestä.

– Alkoholi oli vahvasti kuvioissa 24/7, ja laulu raikasi lähes koko ajan. Ankkarockissa saman vuoden kesänä istahdin Viitasen Janin kanssa itsepalveluhanoilla varustettuun bäkkäribaariin, jossa aloitimme kisan siitä kumpi ehtii juoda enemmän päärynäsiideriä ennen keikkaa. Muistaakseni hyydyin 12 muovituopin tienoilla, Jani kippasi 15, ja keikka alkoi, Lewis muistelee kirjassaan yhtyeen hurjia aikoja noin vuoden 2000 tienoilla.

Varsinainen keikkasuoritus herätti kanssasoittajissa jopa yllättäviä rinnastuksia.

– En muista, että soittaminen olisi ollut mitenkään kankeaa tai huonoa, mutta onhan se selvää, että jotain vaikutusta tuollaisella juomisella kuitenkin on soittamiseen. Kun lopetimme ja poistuimme lavalta, Twist Twist Erkinharju huusi haltioissaan : "Jumalauta jätkät, Suomen Metallica!"

– Kieltämättä aika hauska kommentti, kun muistaa millaista musiikkia Yö esittää. Mutta Twist tarkoitti arvatenkin bändin sen ajan soittajien lookia ja keikan yleistä hyvää rock-meininkiä.

Twist Twist Erkinharju muistetaan Peer Günt-yhtyeen alkuperäisenä rumpalina ja oman alansa pioneerina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat