Paikalliset

Kolumni: Ilmastokeskustelu ampuu yli

-

Puoli vuotta takana eduskuntatyötä ja yksi asia on tullut selväksi – ilmastokeskustelu on lähtenyt täysin lapasesta. Erityisesti eduskuntasalin vasen laita paasaa joka päivä kuinka Suomen tulee olla ”ilmastojohtaja” ja esimerkki koko muulle maailmalle. Loogista ilmastokeskustelu ei kuitenkaan ole.

Suomalaisten pitäisi kuulemma leikata päästöjään nopeammin kuin mikään muu maa. Keinoiksi tarjotaan lisää veroja muun muassa autoilijoille. Samaan aikaan Suomi lähettää vuosittain miljardi euroa kehitysapuna Afrikkaan, jotta elintaso ja kulutus - ja tietenkin myös hiilipäästöt sielläkin kasvaisivat. Afrikkalaisetkin ostavat auton, tekevät lentomatkoja ja syövät pihvejä heti, kun siihen on varaa.

Johdonmukaisuus puuttuu myös, kun keskustellaan hiilivoimaloista. Suomessa yhtä hiilivoimalaa vaaditaan suljettavaksi, vaikka samaan aikaan maailmalle rakennetaan 1200 uutta hiilivoimalaa. Mitä järkeä on sulkea yksi voimala vain esimerkin vuoksi, jos sellainen esimerkki ei ketään kiinnosta muissa maissa?

Myös mittaluokat ovat monilla poliitikoilla hukassa. Esimerkkinä tästä ovat Suomen pikkuruiset päästöt. EU:n 28 jäsenvaltion yhteiset hiilipäästöt ovat alle kymmenen prosenttia globaaleista päästöistä. Suomen päästöt ovat promillen eli käytännössä vaikka Suomi olisi huomisesta alkaen päästötön, ei sillä olisi mitään vaikutusta ilmastoon.

Yksi vihervasemmiston syyllistämisen kohde on lehmä ja siitä saatavat elintarvikkeet. Liha- ja maitotuotteita vaaditaan vähennettäviksi tai jopa poistettaviksi julkisesta ruokailusta.

Vanhainkodeissa mummot ja vaarit eivät saisi kuulemma enää lorauttaa kahviin kermaa, koska planeetta tuhoutuu. Myös liha- ja maitoveroja on ehdoteltu.

Ei järjen häivää tässäkään.

Erityisesti nuoret ovat ahdistuneita, kun ilmastonmuutosta saarnataan joka tuutista.

Olisi syytä tutkia, että minkä verran nuorten lisääntyneet mielenterveysongelmat johtuvat yliampuvasta ilmastopaasauksesta.

Poliitikkojen pitäisi ymmärtää vastuunsakun taistelevat keskenään äänestäjiensä gallup-suosiosta.

Veikko Vallin

Kansanedustaja (ps.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat