Puheenaihe

Salakavala ripulibakteeri tulee Suomeen – jopa 76 prosenttia tropiikin matkailijoista kantaa, ja moni tietämättään

Johanna Erjonsalo

Oireetonkin matkustaja kantaa usein matkaripulin aiheuttajabakteeria. Tuore väitöstutkimus paljasti, että suurelta osalta matkailijoista löytyy matkaripulin aiheuttajabakteereita, oli heillä taudin oireita tai ei.

Peräti 76 prosentilta tutkituista matkailijoista löytyi ripulinaiheuttajia.

Matkaripuli on subtropiikkiin ja tropiikkiin matkailevan tavallisin sairaus. 20–70 prosenttia turisteista sairastuu siihen vuosittain.

Ripuloivalta matkailijalta saattoi löytyä useita taudinaiheuttajia.

– ­Bakteerin löytyminen ulosteesta ei aina tarkoita sitä, että se olisi oireiden takana. Myöskään antibioottihoito ei yleensä ole tarpeen, väitöstutkimuksen tehnyt, LL Tinja Lääveri kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa matkaripulin aiheuttajien tunnistamisessa sovellettiin uutta, geenimonistukseen perustuvaa menetelmää. Aiemmin on käytetty viljelyyn perustuvia menetelmiä. Niillä taudinaiheuttaja on jäänyt tunnistamatta jopa puolella sairastuneista.

– Uudet diagnostiset menetelmät ovat herkkiä ja kattavia. Ne muuttavat pitkään vallinneita käsityksiä matkaripulin aiheuttajista ja löydösten todellisesta merkityksestä, Lääveri sanoo.

– Menetelmät vaikuttavat myös sairastuneiden matkailijoiden hoitoon ja aikutukset ulottuvat muun muassa rokotteiden kehitystyöhön.

Väitöstutkimusaineisto käsitti 504 matkailijaa. Osallistujat antoivat näytteet ja täyttivät kyselyn ennen ja jälkeen matkan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat