Puheenaihe

Treenaatko kovaa? Vältteletkö sokeria? – Suomesta löytyy 100-prosenttisen luonnollinen terveystuote, johon liitetään yhä turhia myyttejä

Vaikka syksy on jo alkanut, riittää mehiläistarhalla vielä työtehtäviä, Jouko Kolhonen kertoo.

Lari Heikkinen

Linnoituksen mehiläistarhalla riittää hulinaa, vaikka syksy on hiljalleen jo viilentänyt keliä Lappeenrannassa.

– Tällä hetkellä on hunajan linkous ja purkitus käynnissä. Mehiläishoitajan loma alkaa loka-marraskuussa, Jouko Kolhonen toteaa.

Myös talviruokinta on vielä kesken. Mehiläisille syötetään ennen talvea sokerilientä.

Tänä vuonna linnoituksessa on tehty uutta pehmeää hunajaa.

– Tämä on kiteytettyä hunajaa. Koostumus rikotaan mekaanisesti vaivaamalla, jolloin siitä saadaan pehmeää hunajaa. Kun hunaja tehdään juoksevaksi, sitä kuumennetaan, kutsuisin juoksevaa hunajaa makeutusaineeksi. Pehmeässä säilyy kaikki hyvä, mitä hunajassa on.

Kiderakenne hunajassa on normaalisti särmikäs, mutta vaivaamisen myötä koostumus on liuskemaista ja pehmeää.

 

Tänä vuonna hunajasato on ollut hyvä Linnoituksen mehiläistarhalla, vaikka heinäkuu olikin viileä.

– Jos heinäkuu olisi ollut normaali, olisi tullut supersato.

Suomessa tuotetaan vuosittain reilu kaksi miljoonaa kiloa hunajaa.

– Tällä hetkellä puolet hunajasta tulee kotimaasta ja puolet ulkomailta, kotimaisen hunajan kulutus on kasvussa.

Kolhosen mukaan kotimaisella hunajalla on kuitenkin vahvuus.

– Kotimainen hunaja on lähituote. Kaikilla aloilla lähituotteet ovat kasvussa, kuluttajat ovat nykyisin valveutuneita.

Myös kauppiaat saavat kiitosta.

– Mielestäni tuotteet on otettu paikallisissa kaupoissa hyvin vastaan, kauppiaiden asenne on ollut erinomainen. On tuottajan vastuulla, että hinta on hyllyssä sopiva.

Vaikka hunaja onkin suomalaisille tuttu tuote, liittyy siihen silti myyttejä.

– Hunajaan liittyy jonkin verran tietämättömyyttä. Esimerkiksi osa luulee, että hunajaan lisätään sokeria, Kolhonen kertoo.

Kolhosen mukaan tuotetta suojelee hunajadirektiivi, joka ei mahdollista esimerkiksi sokerin lisäämistä tuotteeseen.

– Hunajadirektiivin mukaan hunajasta ei saa poistaa mitään, eikä lisätä mitään. Esimerkiksi maustetut makuhunajat myydään erikseen muuna kuin hunajana.

 

Työskentely mehiläisten parissa vaatii opettelua. Mehiläinen ja luonto määräävät hoitajan tahdin.

– Valmiiksi ei opi koskaan, luonto aina yllättää. Tänä vuonna ainakin meillä on ollut tavallista enemmän parveilua, Kolhonen toteaa kuluneesta kesästä.

Parveilussa kuningatar lähtee pesästä ja pyrkii perustamaan uuden yhteiskunnan muualle.

Jouko Kolhosen mukaan mehiläinen on ainoa hoidettava eläin, joka ei tunnista hoitajaansa.

– Mehiläinen ei reagoi siihen kuka pesällä käy, vaan miten siellä pesällä käydään.

Linnoituksen mehiläistarhalle on otettu aika ajoin yhteyttä kaupunkilaisten toimesta karanneista pesistä, tarhalle mehiläisiä ei kuitenkaan ole otettu, kun ei ole ollut tietoa mehiläisten rodusta ja alkuperästä.

– Meillä on Buckfast-mehiläisiä. Englantilainen munkki Buckfast on aikoinaan jalostanut tällaisen ahkeran rodun.

– Meidänkin pesissä on erilaisia temperamentteja. Jotkut pesät ovat kiukkuisia, joka ampuu suoraan silmille, kun sinne menee. Osan voi avata sitten vaikka uimahousut jalassa, kun ne ovat rauhallisia, Kolhonen kertoo tarhan pesistä.

Hunajan käyttö

Hunajaa käytetään eniten makeutus- ja säilöntäaineena sokerin sijasta ja muutenkin ruuanlaitossa, esimerkiksi taikinan nostattamisessa ja marinoinnissa.

Hunajan sokerit ovat pienimolekyylisiä ja imeytyvät nopeasti elimistöön, joten hunaja on erinomainen välipala esimerkiksi urheilijalle suorituksen aikana tai sen jälkeen.

Antibakteerisuutensa takia hunaja on myös tehokas ja luonnonmukainen tapa hoitaa vammoja ja sairauksia.

Hunajaa voidaan käyttää ulkoisesti haavojen, palovammojen, hiertymien ja ihosairauksien hoitoon sekä kauneudenhoitoon.

Sisäisesti nautittuna hunaja soveltuu infektiotautien ehkäisyyn ja hoitoon sekä ruuansulatuksen parantamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat