Paikalliset

Kannabispsykoosi vei Pekalta pojan – Amfetamiinin karistaneen ex-vangin mielestä Tampereen päihdehoito kaipaisi parantamista

Pekka Matilainen muutti elämänsä tultuaan uskoon. Nykyisessä työssään hän auttaa vankeja ja päihdeongelmaisia.

Joonas Alanne

Puolitoista vuotta Kangasalla asunut Pekka Matilainen kertoo viihtyvänsä nykyisessä kotikaupungissaan mainiosti.

– Siellä on hyvä olla ja kasvattaa perhe, hän luonnehtii.

Matilainen työskentelee ViaDian toiminnanjohtajana Tampereella ja ajaa kaupunkiin päivittäin. Työssään hän on päässyt seuraamaan läheltä kaupungin huumeongelmaa.

Aiemmassa elämässään hän oli osa sitä.

 

Nuorempana Matilainen päätyi rikosten polulle ja alkoi kavuta aluksi pienistä rikoksista pikkuhiljaa kohti suuria. Hän alkoi myös käyttää amfetaminiinia

Hänellä oli jo tuolloin lapsi, poika nimeltä Janne, johon tuli tuona aikana pidettyä vähemmän yhteyttä. Avioliitto pojan äidin kanssa oli tässä vaiheessa jo kaatunut.

– Näimme vain muutaman kerran vuodessa. Asuin silloin Helsingissä ja pyörin jengien talleilla, ryyppäsin ja käytin aineita. En halunnut häntä siihen elämään mukaan.

Lopulta Matilainen päätyi vankilaan. Siellä noin 20 vuotta sitten istuessaan hän tuli uskoon ja karisti myös amfetamiinin pois elämästään.

– Ahdistuin ja aloin etsiä elämääni jotain, joka toisi siihen syvempää sisältöä.

Janne-poika oli 8-vuotias, kun isä joutui linnaan. Matilaisen äiti kävi toistuvasti pojan kanssa vankilassa vierailuilla, ja tuolloin isän ja pojan välit alkoivat lähentyä.

 

Jannella oli kuitenkin omat ongelmansa. Hänellä todettiin ADD jo yläasteaikana ja nuorena aikuisena hän alkoi käyttää päihteitä. Muutto Joensuusta Tampereelle vuonna 2016 vain pahensi asiaa.

– Muutimme perheen kanssa samoihin aikoihin Kuopiosta Tampereelle ja pidimme tiiviisti yhteyttä, kertoo Matilainen.

Janne sairastui kannabispsykoosiin ja joutui tahdonvastaiseen hoitoon. Jannen pyynnöstä isä kävi tukemassa häntä kaikissa mahdollisissa hoitopalavereissa ja hoidosta pääsemisen jälkeen he pitivät yhteyttä lähes päivittäin.

Isän mielestä kannabispsykoosista kärsinyt poika kotiutettiin Pitkäniemen sairaalasta liian aikaisin. Lääkäri varoitti, että kannabispsykoosista seuraa usein hyvin syvä masennustila. Kaikki päättyi Jannen itsemurhaan 13. lokakuuta 2017, vain kolme päivää isän syntymäpäivän jälkeen.

Matilainen on kertonut tarinansa jo monta kertaa, eikä se enää tunnu hänestä vaikealta. Hän toivoo voivansa puhumalla auttaa muita, jotka ovat joutuneet käsittelemään läheisen itsemurhan aiheuttamaa tuskaa.

– Olen jutellut monen läheisen itsemurhan kokeneen ihmisen kanssa. Ne ovat niin vaikeita asioita, että niiden käsitteleminen saattaa olla sen vuoksi hyvin vaikeaa.

– Oletan, että sillä on ollut merkitystä, etteivät miehet yleensä puhu julkisuudessa menettämisestä ja surunkäsittelystä.

 

5560718-n.jpg

Pekka Matilainen muutti elämänsä tultuaan uskoon. Nykyisessä työssään hän auttaa vankeja ja päihdeongelmaisia. Kuva: Joonas Alanne

 

Viime eduskuntavaaleissa Matilainen oli ehdolla kristillisdemokraattien riveissä, mutta ei tullut valituksi. Työssään ViaDialla Tampereen päihdeongelma on konkretisoitunut.

– Meillä on täällä aika paljon huumeidenkäyttäjiä, joiden arjessa olemme vahvasti mukana.

Seurattuaan huumeasiaa useista eri näkökulmista hän on havainnut, että käyttäjien auttaminen on Tampereella valitettavan yksipuolista.

– Amfetamiinin käyttäjät, satunnaiskäyttäjät ja monesti alkoholistitkin ohjataan opiaattihoitoon. Sitä käytetään myös niille ihmisille, joille ei opiaattikorjaushoito ole oikea vastaus. Ja itse, kun olen ollut myös käyttäjä, niin kyllä minun mielestäni pitäisi pystyä ihan tasapäisesti tarjoamaan lääkkeetöntä vieroitusta ja kuntoutusta ihmisille. Sitä ei riittävissä määrin Tampereelta saa.

Kuka

Kangasalla asuva neljän kouluikäisen lapsen isä.

Syntynyt 10.10.1969.

Työskentelee diakoniajärjestö ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtajana.

Järjestön toimintaan kuuluvat ruoka-aputyö, kuntouttava työtoiminta, työllistämispolut, asunnottomuustyö ja vankilatyö sekä vapautuvien vankien tukeminen.

Matilainen työskentelee myös Suomen Vapaakirkon- ja ViaDia ry:n vankila- ja kriminaalityön yhdyshenkilö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi sai ilmoituksen että autoilija kulkee Tammelassa seitinohuessa tilassa – Hervannan valtaväylältä tavoitettiin poliisin vanha tuttu, joka oli juonut "jotain" ja huumeillakin oli osuutta asiaan18.9.2019 08.42
Poliisi epäilee: Kannabisöljyn kokkailu teki karua jälkeä keittiön hellalle ja katolle – katso kuvat1.8.2019 13.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat