Paikalliset

6-vuotiaan Milenan kesä muuttui dramaattisesti, kun häneltä löydettiin pahalaatuinen syöpäkasvain – ”Ensi kesänä aion pelata jalkapalloa”

Milena Pohjalaiselta, 6 vuotta, todettiin syöpä alkukesällä. Äiti Mea on ollut tiiviisti mukana, kun tyttöä on hoidettu kuntoon Tampereella.

Pekka Ruissalo

10. kesäkuuta vuonna 2019 piti olla hollolalaiselle Pohjalaisen perheelle tavallinen, mukava kesäpäivä.

Sitten Mea-äiti sai soiton tarhasta.

– Milenalla oli tullut verta virtsan mukana, hän muistelee.

Päijät-Hämeen keskussairaala tutki tytön ja syy löytyi nopeasti. Toisesta munuaisesta löytyi pahanlaatuinen kasvain, lisäksi kaksi etupesäkettä keuhkoista.

– Wilmsin tuumori... se lohduttaa, että Milenalla on hyvä ennuste kuitenkin, ja yli 90% paranee muutenkin, Mea muistelee.

 

Sen jälkeen kuusivuotiaan Milena-tytön elämä on kulunut pitkälti Tampereella, Tampereen yliopistollinen sairaalan osastolla kuusi, jossa hoidetaan alle 16-vuotiaita syöpä- ja verisairauksista kärsiviä lapsia.

Syöpähoidot ovat vieneet tytön hiukset, mutta eivät elämäniloa. Leikkiminen kuuluu luonnollisesti osaksi arkea ja päivärytmiä.

Yksi tuoreimmista suosikeista on lautapeli Muuttuva Labyrintti. Hoitajat ovat saaneet jo kokea kuusivuotiaan suvereenin osaamisen.

– Siinä mä voitan kaikki, Milena kertoo painokkaasti.

Perhe ympärillä on yrittänyt suhtautua tilanteeseen valoisasti, olkoonkin että äiti Mea sanoo ensimmäisen kuukauden diagnoosin jälkeen sujuneen erittäin surullisessa tunnetilassa.

– Olemme olleet perheenä kovia harrastamaan ja tekemään yhdessä. Se sapluuna on tietysti muuttunut. Ihminen on kuitenkin luonteeltaan selviytyjä, Mea pohtii.

 

Milenalla on Taysin syöpäosastolla ollut muitakin syitä iloon. Harvemmalta taitaa sittenkään löytyä lääkärin määräystä syödä sipsejä ja pikaruokaa. Myöskin jäätelöpikareita voi hakea jääkaapista sen verran kuin vain maistuu. Leikkiseuraa löytyy aina kun leikkiseuraa kaipaakin.

On tietenkin ymmärrettävää, ettei aika saa pienellä potilaalla tulla vieraassa ympäristössä pitkäksi. Siitä syystä perhekin on joutunut hieman tinkimään aiemmin asetetuista kasvatusperiaatteista.

– Voi sanoa vaikka niin, että ruutuajan osalta ei tässä kohtaa voi miettiä mitään aikarajoituksia, äiti Mea naurahtaa.

Se on jo tässä vaiheessa selvää, että jouluaatto vietetään kotona. Milena katsoo jo aikaa tätä pidemmällekin.

– Ja ensi kesänä pelataan jalkapalloa, huomauttaa lajista kovasti innostunut tyttö.

Äiti Mea on tyytyväinen siihen, että Milena on saanut olla sairastamisen aikana paljon kotona.

– Tays tekee yhteistyötä Päijät-Hämeen keskussairaalan kanssa, ja osa sytostaattihoidoista voidaan antaa siellä. Jos tarvitaan verikokeita, niissä auttaa Keskussairaalan kotisairaanhoito. On ollut myös tärkeätä, että Milenan kaverit ovat voineet vierailla meillä kotona Hollolassa, Mea Pohjalainen kiittelee.

Tapahtuma

Gaala Lasten Hyväksi

Järjestetään Hotelli Tornissa 4. lokakuuta kello 19–24. Tapahtuman pääjärjestäjä on tamperelainen Mallitoimisto Promodel.

Tavoitteena on kerätä 15 000 euroa Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:lle, josta varat menevät Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenosasto 6:n alle 16 –vuotiaille syöpä- ja veripotilaille. Voit osallistua ostamalla 100 euron gaalalipun Mallitoimisto Promodelin kautta: [email protected]

Tapahtuman juontavat Simo Frangén ja Joanna Kuvaja, esiintymässä Pauli Hanhiniemi. Lavalla nähdään useampia takavuosien missejä ja malleja, kuten Satu Aarnio ja Heidi Sohlberg.

Tampereen Lastenklinikan Tuki on kerännyt varoja Taysin uuden Lasten ja nuorten sairaalan varustamiseen yli miljoona euroa.

Uuden Lasten ja nuorten sairaalan valmistuttua yhdistys jatkaa toimintaansa virkistystoiminnan järjestämisellä lapsipotilaille sekä heidän perheilleen.

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry on kerännyt varoja ja ollut apuna Lastenklinikan tukena jo 1990-luvun alusta lähtien.

Kaupunkilehti Tamperelainen on yksi gaalatilaisuuden yhteistyökumppaneista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jos sisarukseni sairastui nuorena syöpään, kuinka suuri on minun riskini? Suomalainen jättitutkimus kertoo2.9.2019 09.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat