Paikalliset

Särkänniemeen suunnitellaan tulevaisuuden ravintolakatua – Hiilineutraalius otetaan tosissaan: perunankuoretkin friteerataan syötäväksi

Yksi esimerkki on friteeratut perunankuoret, joilla vähennetään ruokahävikkiä.

Tuija Heikkilä

Särkänniemen alueesta rakennetaan kestävän matkailun esimerkkialuetta, jonka yhtenä osa-alueena ovat vähähiiliset ruokaketjut.

– Vähähiilisyys ei tarkoita, että kaikki söisivät kasvisruokaa, vaan ravintolaelämys tulee tarjoamaan kaikille uudenlaisia ratkaisuja, jotka kuormittavat ympäristöä entistä vähemmän, kertoo Mikael Lindell, projektipäällikkö Tampereen ammattikorkeakoulu Tamkista.

Tamkin vastuualueena Kestävän matkailun Hubissa ovat vähähiiliset ruokaketjut. Palveluliiketoiminnan koulutus on lähtenyt mallintamaan tulevaisuuden ravintolakatua Särkänniemeen. Sen tavoitteena on olla vähähiilinen ja ympäristöystävällinen.

– Vähähiiliset ruokaketjut ovat yksi keskeisimpiä kestävyyden osa-alueita kehitystyössämme, lisää Matti Pollari, Kestävän matkailun Hub -hankkeen vetäjä Visit Tampereesta.

Ruoan ketju tuotannosta, kuljetuksiin ja ruokailutapahtumaan sekä jätteenkäsittelyyn huomioidaan suunnittelussa. Tiivistä yhteistyötä tehdään ravintolayritysten, tukkujen, pienyrittäjien sekä kolmannen sektorin tahojen kanssa.

– Rakennamme nyt prototyyppiä Särkänniemen kanssa. Kun viemme ruokailuun liittyvän ympäristönäkökulman liiketoimintaan ja toimintatasolle, niin teemme uutta ja merkittävää. Mallintamisessa huomioidaan, että toimintaratkaisut tukisivat ympäristöystävälista ravintolakulttuuria ja matkailua, Lindell kertoo.

Yksi esimerkki on friteeratut perunankuoret, joilla vähennetään ruokahävikkiä.

Särkänniemen alueen kehittämistoimet liittyvät Tampereen kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.

– Hankkeemme osuu sinänsä hyvään hetkeen, että olemme päässeet mukaan asemakaavan muutosvaiheessa ja vaikuttamaan myös sen kestävyystavoitteisiin. Olemme luoneet yhteistyöverkoston, ja tehneet monia toimijoita yhdistävän kehitysalustan pohjatyön sekä kestävyystiekartan luonnostelun, kertoo Pollari.

Hanke etsii aktiivisesti yhteistyöllä ja kokeiluilla alueelle soveltuvia uusia, kestäviä palveluratkaisuja, joiden teemoja on viisi: uusiutuva energia, kiertotalous, kestävä liikkuminen ja laivaliikenne, vähähiiliset ruokaketjut ja näitä tukevat digitaaliset ratkaisut.

Tampereen yliopiston vastuualueena on kehittää digitaalisia ratkaisuja muun muassa asiakaskokemuksen parantamiseen ja vähähiilisen matkailun markkinointiin.

EAKR-hanketta toteuttavat yhteistyössä Visit Tampere, Tampereen kaupunki, Särkänniemi, Ekokumppanit, Suomen Itämeri-Instituutti, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto sekä laaja yritysverkosto.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Särkänniemessä järjestetään ensimmäiset K18-festarit – Tarjolla jäähile- ja softisdrinkkejä, esiintyjinä Von Hertzen Brothers, Maija Vilkkumaa ja Maustetytöt14.8.2019 10.58
Ufo Näsijärven rannassa? Vai sittenkin moskeija? – 50 vuotta täyttävän Särkänniemen syntyhistoriassa riittää hurjia suunnitelmia ja vikkeliä käänteitä9.6.2019 19.00
Särkänniemi aloittaa oman Oktoberfestin – "Tämä on nyt pelinavaus..."22.5.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat