Paikalliset

10-vuotias Pirfest pitää tapahtumien puolta – Toiminnanjohtaja toivoo, että Blockfest pysyy Tampereen keskustassa

Pirfest on ajanut Pirkanmaan festivaalien etua jo kymmenen vuoden ajan. Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimii Tiina Kuusisto.

Anne Lahnajärvi / Tamperelaisen arkisto

Kesän aikana Suomessa on kohistu Tampereella järjestetyn Blockfestin aiheuttamista järjestyshäiriöistä.

Pirkanmaan festivaaliverkosto Pirfestin toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto sanoo, että yhdistys seisoo asiassa vankasti festivaalin tukena.

Kuusisto toivoo, että festivaalin järjestäminen Tampereen keskustassa jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Se on pohjoismaiden merkittävin hiphop- ja rap-festivaali. Toivotaan, että se myös pysyy täällä.

 

Pirfest perustettiin Pirkanmaan seudulla järjestettävien festivaalien kattoyhdistykseksi vuonna 2009. Yhdistys juhlii siis tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan.

Verkostoon kuuluu tapahtumia festarikentän laidasta laitaan. Mukana on muun muassa musiikki, kirjallisuus ja teatteritapahtumia. Uusin tulokas on yhteisön ensimmäinen ruokapuolen tapahtuma, Tamperrada Pintxofiesta.

 

Yhdistys tuottaa jäsenfestivaaleilleen erilaista tutkimusta ja mediaseurantaa. Työhön kuuluu myös festivaaliverkoston edun valvonta.

– Tuotamme festivaaleille vuotuisen kävijäkyselyn ja tunnuslukukyselyn. Näistä saadaan ruusuja ja risuja sekä myös taloudellista tietoa festivaalien vaikuttavuudesta – epäsuorista tuloista, kuten majoitus-, ravintola- ja logistiikkatuloista, kertoo toiminnanjohtaja Kuusisto, joka aloitti tehtävässään syksyllä 2018.

Pelkästään Pirfestin jäsenfestivaaleilla vierailee vuosittain yhteensä noin 500 000 kävijää. Kuusiston mukaan suuri väkimäärä antaa jotain suuntaa tuloista, joita festivaalit maakuntaan tuovat.

 

Jäseneksi päästäkseen festivaali pitää järjestää vähintään kolme kertaa.

– Seuraamme jatkuvasti alueen tapahtumakalenteria, ja olemme kyllä aktiivisesti yhteydessä, jos jokin kiinnostava tapahtuma osuu silmiimme, kertoo toiminnanjohtaja Kuusisto.

 

5556714-n.jpg

Kuva: Joonas Alanne

 

Lisäksi Pirfestin toimintaan kuuluu koulutusten ja erilaisten hankkeiden järjestämistä. Koulutuksissa on käsitelty muun muassa markkinointia, rahoitusta ja yhdenvertaisuutta.

Yhdistys on myös mukana nykyisessä kulttuuripääkaupunkihaussa, ja se aikoo perustaa hankkeelle erillisen festivaalityöryhmän.

 

Kipinä festariverkoston perustamiseen lähti, kun Tampere haki ensimmäistä kertaa kulttuuripääkaupunkititteliä. Perustajajäsenistön keskuudessa alettiin pohtia, että olisi hyvä, jos festivaalitoimijoilla olisi oma yhtenäinen verkosto, joka ajaisi niiden asiaa.

– Festivaalit ovat yllättävän pieniä organisaatioita. Ympärivuotisesti ne työllistävät usein vain nollasta kahteen henkilöä. Osa työllistää koko vuodeksi vain yhden ihmisen osa-aikaisesti. Joukolla ne pystyvät saavuttamaan paljon enemmän, kertoo Kuusisto.

Festivaalitoimijat eivät hänen mukaansa näe toisiaan kilpailijoina. Esimerkiksi musiikkifestivaaleissa kävijäkunta vaihtelee genreittäin valtavasti. Samat ihmiset, jotka käyvät vuosittain Tammerfestissä, eivät välttämättä innostu Blockfestistä. Ja vaikka festivaaleilla olisikin sama musiikkiprofiili, tapahtuma-aika ei yleensä osu samalle viikolle.

– Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä. Se näkyy esimerkiksi käsiohjelmien mainosvaihtoina tai some-kumppanuutena, jossa festivaalit jakavat myös toistensa sisältöä.

Mistä on kyse?

Pirkanmaan festivaalien yhteinen yhdistys. Siihen kuuluu 36 Pirkanmaalla järjestettävää festivaalia.

Mukana ovat muun muassa Lost in Music, Tampere kuplii -sarjakuvafestivaali, Vanhan kirjallisuuden päivät sekä Tomaatteja! Tomaatteja! -stand up -festivaali.

Pirfest tarjoaa muun muassa koulutusta, teettää kävijäkyselyitä ja tarjoaa jäsenfestivaaleilleen mediaseurantaa.

Jäseneksi päästäkseen festivaali on pitänyt järjestää vähintään kolme kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Maailmantango-festivaalin pääohjelmisto alkaa9.9.2019 08.46
Maailmantango-festivaalin pääohjelmisto alkaa9.9.2019 08.46
Blockfest vastaa osaltaan kritiikkiin – "...toi Tampereen talousalueelle jopa 18 miljoonaa euroa"30.8.2019 13.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat