Paikalliset

Tältä näyttää Nokia vuonna 2030 – kasvavaa keskustaa kehitetään kolmen osakeskustan taktiikalla

Visiossa Nokian keskusta kehittyy kaupunkimaisena asumisen ja tapahtumien alueena.

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Jussi Partanen

Nokian kaupunkikehityslautakunta on päättänyt Nokian uudesta keskustavisiosta. Esitys keskustavisioksi valmistui kesän 2019 aikana ja se etenee kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi syys-lokakuun vaihteessa.

Tämä strateginen kehittämisohjelma sisältää vision Nokian tulevaisuuden keskustasta sekä määrittelee keskeiset linjaukset ja toimenpiteet keskusta-alueen kehittämiselle vuoteen 2030 saakka. Kehittämisohjelma tukee Nokian kaupunkistrategiaa, jonka yhtenä kärkihankkeena on elävä ja elinvoimainen keskusta.

Keskustavisiossa Nokian keskusta muodostuu kolmesta erilaisesta osakeskustasta. Ne sijaitsevat ydinkeskustan eli Välikadun ja Pirkkalaistorin alueella, Yrittäjäkadun alueella sekä asemanseudulla. Osakeskustoilla on omat tunnistettavat identiteettinsä, jotka toimivat kehittämisen pohjana.

Yhtenä keskeisistä tavoitteista on, että keskustan asukasmäärä kaksinkertaistuu. Vuoeen 2030 mennessä keskustassa asuisi siis noin 5000 asukasta. Kaupunki aikoo tavoitella asukasluvun kasvua esimerkiksi edesauttamalla innovatiivisten asumisratkaisujen kehittämistä tai mahdollistamalla täydennysrakentaminen ydinkeskustassa. Tätä varten keskustaan tarvitaan asuntojen lisäksi myös laadukkaita palveluita, viheralueita ja toimivat liikennejärjestelyt.

Keskustavision mukaan Nokian ydinkeskusta kehittyy kaupunkimaisena, erikoispalveluiden ja asumisen alueena, joka toimii myös tapahtumien ja elämysten alustana. Asteittain remontoitavasta Pirkkalaistorista kehitetään kaupunkilaisten urbaania kohtaamispaikkaa ja ydinkeskustan saavutettavuutta parannetaan kehittämällä muun muassa lähiliikennebussiyhteyksiä.

Nokian kaupunki käynnisti keskustan kehittämiseen tähtäävän ohjelman laatimisen keväällä 2018. Työn valmistelussa kuultiin monipuolisesti asiantuntijoiden ja kaupungin eri sidosryhmien näkemyksiä tulevaisuuden keskustasta. Lisäksi työssä on hyödynnetty laajalti aikaisempaa keskustan kehittämistyössä syntynyttä aineistoa. Myös kaupunkilaiset ovat osallistuneet työhön aktiivisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat