Paikalliset

Muumimuseo juhlii Muumipeikkoa, Hämeensillan veistokset palaavat, Nekalan kirjasto konttiin... – Näin Tampereen kaupunki budjetoi ensi vuonna kulttuuriin ja vapaa-aikaan

Tampereen koululaiset ovat pitkälti tyytyväisiä elämäänsä. Tämä käy ilmi koululaisille toteutetusta terveyskyselystä.

Pekka Ruissalo

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta päätti tiistaina omalta osaltaan vuoden 2020 talousarvioesityksestä.

Lautakunnan järjestämiin sivistyspalveluihin kuuluvat varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut.

Tampereen väkiluvun kasvu vaikuttaa kirjasto- ja kulttuuripalvelujen sekä nuoriso- ja liikuntapalvelujen kasvavaan kysyntään. Toimintaa suunnataan ensi vuonna myös Tampereen kaupungin uuden kulttuuristrategian mukaisesti, ja palveluryhmän yksiköt osallistuvat tiiviisti Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -hakuprosessiin.

Talouden tasapainottamisohjelma näkyy muun muassa toiminta-avustusten leikkauksina, kirjaston aineistomäärärahan supistumisena sekä liikunta- ja museopalvelujen hintojen korotuksina.

Vapriikin vuoden 2020 päätapahtuma on viisi vuotta valmisteltu Finlayson 200 vuotta -näyttelyhanke. Tampereen taidemuseossa nähdään muun muassa tamperelaisten nykytaiteilijoiden taidetta, Backlight 2020 -tapahtuma sekä Tampereen Taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlanäyttely. Muumimuseossa juhlistetaan 75 vuotta täyttävää Muumipeikkoa Itämeren suojelun merkeissä. Sara Hildénin taidemuseon näyttelyssä nähdään muun muassa kuvanveistäjä Thomas Houseagon töitä.

Amurin työläismuseokorttelin kunnostustyö jatkuu. Museo Milavidan vetovoimaisuutta lisätään sisäisin tilajärjestelyin. Vapriikissa museoravintola Valssin toimintaa kehitetään. Julkisen taiteen hankkeita, erityisesti Ratikan taidetta ja prosenttitaidehankkeita edistetään.

Hämeensillan veistokset siirretään paikoilleen ja tapahtumaa juhlistetaan Tampereen päivänä vuonna 2020. Keskustorin suihkulähde korjataan ja suojataan.

Laikun ympäristöä kulttuuripuistona kehitetään laajapohjaisessa yhteistyössä. Tampere Filharmonian toiminnan painopisteenä on korkeatasoisen musiikkikulttuurin vaaliminen sekä eri ikäryhmille suunnattu taidemusiikkikasvatus. Kulttuurikasvatusohjelma Taidekaari täydentyy, kun kahdeksasluokkalaisille tarkoitettu kokonaisuus vakinaistetaan. Nuorisotyössä panostetaan lasten ja nuorten laajempaan osallisuuteen ja kuulemiseen, omaehtoisen toiminnan tukemiseen ja osallistavan budjetoinnin hyödyntämiseen asuinalueilla. Perheliikuntatoiminta vakinaistetaan.

Kaupin urheilupuistoon valmistuu pesäpallokenttä, kolmas lämmitettävä jalkapallokenttä ja huoltorakennuksen rakentaminen aloitetaan. Vuodelta 2019 siirtynyt Sorsapuiston tekojään rakentaminen aloitetaan. Hakametsän kampusalueen suunnittelu- ja kehittämistyö sekä Hervannan uimahallin peruskorjaus jatkuvat. Merkittäviä kansainvälisiä urheilutapahtumia ovat mm. kaukalossa pelattavan jalkapallon Homeless World Cup, yleisurheilun Ruotsi-ottelu ja painin U23 MM-kilpailut.

Uusi kirjastoauto valmistuu vuoden 2020 aikana. Digitaalisuus on vahva painotus kirjaston toiminnassa ja uusia digitaalisia palveluja, kuten sähköisiä aineistoja otetaan entistä laajemmin käyttöön. Härmälän kirjaston peruskorjaus valmistuu ja Nekalan kirjaston konttikirjastoratkaisu etenee. Uusia omatoimikirjastoja avataan esimerkiksi Peltolammille, kun kirjasto siirtyy väistötilaan.

Tampereen kaupungin ensi vuoden talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto marraskuussa pormestarin talousarvioesityksen pohjalta.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tältä näytti, kun Mörkö orkestereineen valloitti Muumimuseon ja Keskustorin! – Katso kuvat ja video Tampereen juhlista29.5.2019 22.46
Hämeensillan uudelleen rakentaminen alkaa – Näin työt etenevät12.1.2018 10.20
Nekalan kirjastolle sanotaan hyvästit – Viimeinen aukiolopäivä vuoden viimeisenä perjantaina21.12.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat