Paikalliset

"Raha katoaa kerralla ja pian ollaan samassa tilanteessa kuin ennen korottamista" – Kalervo Kummola ottaisi ainakin vuoden aikalisän veronkorotukselle

Kalervo Kummola harkitsee ehdolle lähtemistä vielä kevään 2021 kuntavaaleihin.

Petteri Mäkinen

Tampereen pitäisi pidättäytyä kuntaveron korottamisesta ainakin vielä ensi vuonna.

Tätä mieltä on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.).

Kummolan mukaan ajoitus veronkorotukselle ei ole oikea, sillä liian monia kuntien talouteen liittyviä isoja kysymyksiä on yhä auki.

– Tässä on todella paljon erilaisia epävarmuustekijöitä. Emme tiedä Rinteen hallituksen kuntien talouteen liittyviä linjauksia ja lisäksi soten kohtalo pitäisi ratkaista. Nyt pitäisi vielä ainakin seuraavaan vuoteen ja katsoa, miten soten kanssa käy.

Tampereen veroprosentti on pysynyt 19,75:ssä vuodesta 2014 saakka. Nyt veroprosentin nostoa on pidetty lähes välttämättömänä kasvavan kaupungin palvelujen turvaamiseksi.

 

Kummolan mukaan veronkorotus on hankala päätös, koska se saattaa kerralla syödä viime vuosien menokurin tuomat onnistumiset palvelujen tehostamisessa.

– Veronkorotus on aina vaikea ratkaisu. Sen huono puoli on se, että taloudessa kuri löystyy aina. Raha katoaa kerralla ja pian ollaan samassa tilanteessa kuin ennen korottamista. Lisäksi veroprosentin nosto iskee aina pahiten pienipalkkaisiin ja eläkeläisiin.

Kasvavan kaupungin pitkää investointilistaa Kummola ei kavahda, vaikka perääkin harkintaa esimerkiksi kaupungin keskusvirastotalon suunniteltuun megaremonttiin.

– Kun korot ovat alhaalla, niin investoinneille on otollinen aika. Varmasti suurimmasta osasta ollaan 20 vuoden päästä, sitä mieltä, että ne olivat hyviä päätöksiä.

Tällä hetkellä ilman päätöstä olevista suurhankkeista Kummola hoputtaisi ennen kaikkea Kunkun parkkia.

 

Erilaisia luottamustehtäviään karsinut Kummola vakuuttaa olevansa edelleenkin kiinnostunut ja motivoitunut kaupungin talousasioiden hoitamiseen ja ennen kaikkea konsernijaoston puheenjohtajan tehtävään. Tampereen taloudessa juuri kaupunkikonsernin yhtiöiden hyvä tuloskunto on ollut suurin ilonaihe.

– Tämän tilanteen säilymisestä huolehtiminen on kunniatehtävä.

Intoa riittää niin paljon, että seuraavien kuntavaalien alla jo 75 vuotta täyttänyt Kummola harkitsee yhä vakavasti lähtevänsä vielä ehdolle.

– Joka toinen päivä ajattelen toisin ja joka toinen päivä taas toisin.

Rautakanslerin mukaan suurin syy epäröintiin on se, että kunnallisessa päätöksenteossa valmistelut ja päätöksenteko on kärsimättömälle miehelle liian verkkaista ja yksityiskohdat vievät liikaa aikaa suuriin linjoihin verrattuna.

– Välillä itkettää ja naurattaa samaan aikaan, hymähtää Kummola.

kaupunginvaltuutettu (kok)

kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

73-vuotias

asuu Aitolahdessa ja keskustassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kalervo Kummola jättää oven auki kevään 2021 kuntavaaleille – "Joka toinen päivä ajattelen toisin ja joka toinen päivä taas toisin"10.9.2019 19.00
"Kauhea pallo oli kuvassa keskellä Sorsapuistoa" – Kalervo Kummola intoutui hersyvälle tuulelle vuoden 2022 MM-kisojen tiedotustilaisuudessa17.6.2019 20.00
Avustajat pois kehästä – Kalervo Kummolalta ilmestyy muistelmateos6.8.2019 13.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat