Puheenaihe

PS-kansanedustaja samoilla linjoilla RKP:n nuorten kanssa – tästä on kyse

Kansanedustaja Juha Mäenpää haluaa Suomeen erivapauden nuuskan myynnin laillistamiseksi.

Lukas Pearsall

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) on tehnyt kansanedustaja-aloitteen nuuskan vapauttamiseksi. Mäenpään aloite on samassa linjassa RKP-nuorten viime vuoden marraskuussa tekemän avauksen kanssa. Suomenruotsalainen nuorisojärjestö ehdotti tuolloin, että Suomi hakisi nuuskalle erillislupaa Ruotsin tavoin.

Ruotsi on ainoa EU-maa, jolle on myönnetty nuuskaa koskeva erillislupa sen liittymissopimuksessa.

Suomessa nuuskan myynti on kokonaan kielletty vuodesta 1992 lähtien muiden EU-maiden tapaan. Kielto ei ole vähentänyt nuuskan käyttöä, vaan päinvastoin: Suomessa nuuskataan nykyään enemmän kuin koskaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan 20–64-vuotiaista miehistä nuuskaa käyttää päivittäin noin viisi prosenttia. 20–34-vuotiaissa miehissä käyttäjien osuus oli jopa yhdeksän prosenttia vuonna 2017.

Laittoman nuuskan myynnin arvioidaan aiheuttavan Suomelle jopa 40–50 miljoonan euron veronmenetykset.

– Kansantaloudellisesti ei ole järkevää, että nuuskan myynnin verotulot menevät ulkomaille. Nuuskasta on haittoja, joten edes niiden verotulojen, joilla haittoja voitaisiin korjata, tulisi jäädä Suomeen, Juha Mäenpää toteaa aloittaessaan.

– Voidaan myös epäillä, että koska nuuskan myynti tapahtuu käytännössä vain laittomia reittejä, sen saanti on alaikäisille helpompaa, kun ikärajavalvonta puuttuu kokonaan.

 

Pitäisikö nuuskaan myynti sallia Suomessa?

Kyllä
70% (447 ääntä)
Ei
30% (192 ääntä)
Ääniä yhteensä: 639

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin helposti alaikäiset saavat nuuskaa Helsingin seudulla – yllättävän moni urheiluvalmentaja kulkee mälli huulessa3.9.2019 08.51
Nuorisojärjestö vaatii nuuskaa vapaaksi – perusteluna tupakan haitat14.11.2018 20.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat