Puheenaihe

Erikoissairaanhoitoon pääsee jo aiempaa paremmin – Haasteena silti tarvittavan henkilökunnan löytyminen

Hoitoon pääsylle on taattu tietyt määräajat. Jos terveyskeskus tai sairaala ei voi tarjota hoitoa säädetyssä ajassa, niiden on hankittava se muualta.

Arkistokuva

Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyssä on edelleen suuria eroja kuntien välillä. Ongelmat heijastuvat hoitoon pääsyssä päivystystoiminnan ruuhkautumiseen, kerrotaan Aluehallintoviraston tiedotteessa.

Sen sijaan erikoissairaanhoidossa hoitotakuu toteutuu jo aiempaa paremmin. Ongelmat kohdistuvat erikoissairaanhoidossa tiettyihin erikoisaloihin, kuten silmätauteihin. Haasteena on monesti esimerkiksi tarvittavan henkilökunnan rekrytoiminen.

 

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat vuonna 2019 jatkaneet perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoitoon pääsyn eli niin sanotun hoitotakuun systemaattista valvontaa.

Aluehallintovirastoissa on vuoden 2019 aikana otettu vireille yli 70 perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä koskevaa valvonta-asiaa. Valvirassa on vuoden 2019 aikana valvottu yhtätoista sairaanhoitopiiriä erikoissairaanhoidon hoitoon pääsyä.

Monessa tapauksessa valvonta-asia on ratkaistu kehotuksella varmistaa hoitoonpääsy lain vaatimassa ajassa. Kehotusten vaikuttavuutta on sen jälkeen jääty seuraamaan.

Valvontaviranomaiset ovat myös järjestäneet useita ohjaustilaisuuksia, joissa on yhdessä sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa etsitty pysyviä ratkaisuja hoitoon pääsyn haasteisiin.

 

Säännöskset edellyttävät, että potilaalle on järjestettävä hoito kohtuullisessa ajassa, kun otetaan huomioon kiireellisyys. Kuitenkin niin, että hoitoon pääsee viimeistään laissa määritellyissä enimmäisajoissa.

Yksiköiden on kehitettävä omavalvontaa, jotta hoitotakuu toteutuisi. Lisäksi valvontaviranomaisten on seurattava, että säännöksiä noudatetaan.

Aluehallintovirastot ja Valvira valvovat kiireettömään hoitoon pääsyä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämän aineiston pohjalta.

Kiireettömään hoitoon pääsyn valvonta on yksi Valviran ja aluehallintovirastojen vuoden 2019 suunnitelmallisen sote-valvonnan kohteista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat