Paikalliset

Kiitos Kiiton, Faisal sai töitä kiinteistöhuollosta – "Aivan ihana työyhteisö"

Faisal Irsan

Faisal Irsan kiittelee työnantajaansa ISS Palvelut Oy:ta erittäin hyväksi ja huolehtivaksi. Hän tekee kiinteistöhuoltoa.

– Työpaikka on ihan loistava ja työyhteisö on aivan ihana, hän kehuu.

Vaikka Irsan arastelee Suomen kieltä, työyhteisö on ottanut hänet erinomaisesti vastaan.

– Saamme myös esimiehen kanssa aina kaiken sovittua.

40-vuotias Irsal tuli Suomeen Irakista noin seitsemän vuotta sitten. Hän pääsi mukaan KIITO-hankkeeseen TE-keskuksen suosituksesta.

Työn saanti oli aluksi vaikeata, vaikka Irsanilla oli kokemusta muun muassa ravintola-alalta ja kiinteistöhuollosta.

Nyt hän on ollut töissä jo puolitoista vuotta.

– Opimme hankkeessa todella paljon. Sain suoritettua sen avulla työturvallisuus- ja tulityökortit. Oppilaat saivat hyvin harjoittelupaikkoja, ja minä pääsin ensin määräaikaiseksi, kunnes sain vakipaikan, Irsan kiittelee.

Irsan suunnittelee jatko-opintoja, ja etenkin kielitaitoa hän haluaa petrata.

 

KIITO-hankkeen päätösseminaari järjestettiin Tampereen monitoimitalolla 15. elokuutta. Hankkeessa pilotoitiin maahanmuuttajien työssä kotouttavia koulutuksia.

Nyt päättyvässä hankkeessa ehdittiin vuosina 2017 – 2019 kartoittaa 107 maahanmuuttajan ammatillista osaamista 15 toimialalla. Heistä 22 siirtyi kartoituksen jälkeen kotouttavaan valmennukseen työpajoilla ja 50 oli kotoutumassa työpaikalla. Työsopimuksen on KIITO-polulla allekirjoittanut 20 maahanmuuttajaa.

Päätösseminaarissa kuuliin, millä toimenpiteillä, tukitoimilla ja ohjauksella työssä kotoutuminen on mahdollista.

 

Maahanmuuttajilla on usein paljon osaamista ja kokemusta, mutta sitä ei syystä tai toisesta tunnistesta. KIITO-hankkeessa tarkoitus oli nimenomaan kartoittaa osallistujien ammatillista osaamista työvoimaa vaativille aloille.

– Osallistujat saivat tukea tehtäväkohtaisen osaamisen ja työssä tarvittavan kielitaidon kehittymiseen ja oppimisympäristöinä toimivat työpaikat, kertoo projektipäällikkö Ene Härkönen.

Hankkeessa rakennettiin työelämään sopivaa porrasmallia, jossa maahanmuuttajan osaamista arvioidaan ja ammatillista kehittymistä seurataan askel kerrallaan.

Hanke keskittyi erityisesti työvoimaintensiivisille aloille, kuten esimerkiksi rakennus-, keittiö-, hoiva-, puhdistuspalvelu- sekä kuljetus- ja logistiikka-aloille.

 

KIITO-hankkeen toteuttajina toimivat Tampereen Aikuiskoulutuskeskus (TAKK), Silta-Valmennusyhdistys ry sekä Tampereen Ammattikorkeakoulu Oy (TAMK).

KIITO-hanke

KIITO on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, joka toteutetaan 1.9.2016 – 31.8.2019. Muita rahoittajia ovat Tampereen kaupunki ja Mänttä-Vilppulan kaupunki.

Hankkeen ydinajatus on testata, millä toimenpiteillä, rahoituksella, tukitoimilla ja ohjauksella työssä kotoutuminen on mahdollista.

KIITO-hankkeen keskeisenä tavoitteena on luoda uusi työssä kotoutumisen malli, jossa edistetään maahanmuuttajan nopeampaa työllistymistä ja tuetaan hänen kotoutumistaan.

KIITO-hankkeessa kartoitetaan osallistujien ammatillista osaamista työvoimaa vaativille aloille. Osallistuja saa tukea tehtäväkohtaisen osaamisen ja työssä tarvittavan kielitaidon kehittymiseen. Oppimisympäristöinä toimivat työpaikat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Selvitys: Maahanmuuttajat työllistyivät nopeammin uudenlaisella kotoutumismallilla13.8.2019 07.00
Maahanmuuttoviraston Tampereen toimipiste muuttaa keskustasta Hervantaan3.8.2019 08.00
Lukion aloittava Kamran säästää kesätöillä rahaa läppäriin – Järjestö auttaa maahanmuuttajataustaisia nuoria töihin Tampereella21.7.2019 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat