Paikalliset

Vessapassille löytyy käyttäjiä myös Tampereella – "Toisinaan tilanne on niin pakottava, että joko rohkaistut kysymään tai paskot housuun"

Simo Natusella on ollut vessapassi jo muutaman vuoden ajan.

Joonas Alanne

26-vuotias Simo Natunen elää nykyään melko tervettä elämää, mutta vuonna 2014 asia oli eri.

Ensin hän alkoi kärsiä jatkuvasta ripulista ja sitten ulosteen sekaan ilmestyi verta. Sen jälkeen alkoivat koukistavat vatsakivut.

Paljastui, että Natunen kärsii haavaisesta paksusuolen tulehduksesta, colitis ulcerosasta, jota hoidettiin paksusuolen leikkauksella.

 

Sairauden pahimpina hetkinä Natunen joutui suunnittelemaan reittinsä vessojen mukaan, sillä tarve saattoi iskeä jopa kymmenen minuutin välein. Tässä asiassa auttoi vessapassi.

– Toisinaan tilanne on niin pakottava, että joko rohkaistut kysymään tai paskot housuun. Jokainen voi valita, kumpi on parempi, mutta se on iso kynnys monille suomalaisille.

 

Vessapassin tavoitteena on helpottaa muun muassa suolistosairauksia, gynekolosia sairauksia ja tiettyjä syöpiä sairastavien mahdollisuutta päästä tarvittaessa lähimpään vessaan.

Natunen pitelee omaa passia käsissään. Hän kertoo, että yritykset merkitsevät ovenpieleen, mikäli vessapassi käy heillä. Crohn ja Colitis ry:n verkkosivuilla on myös listattu maakunnittain yrityksiä, joissa passi käy.

– Festareilla ja Finnairilla tämä on käytössä. Hyvällä säkällä pääsee myös jonottajien ohi, sanoo Natunen.

 

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Olga Haapa-aho on laatinut valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan, että kaupungin tiloissa alettaisiin myös käyttää vessapassia. Haapa-aho työskentelee Crohn ja Colitis ry:ssä, ja on työnsä kautta päätynyt ajamaan asiaa myös valtuustossa.

Hän huomauttaa, että Pirkanmaalla ollaan oltu vessapassiasiassa edelläkävijöitä. Ylöjärven kaupungin tiloissa passi on jo käytössä ja Kangasalla esitys on menossa käsittelyyn.

– Päätin laittaa aloitteen vireille, koska asiasta ei ole Tampereella juuri keskusteltu.

Crohn ja Colitis ry:n verkkosivujen mukaan Tampereen kaupungista löytyy 12 paikkaa, joissa vessapassi käy. Vessapassi käy myös joillakin Tampereella järjestettävillä festareilla, kuten Blockfesteillä, Saaribluesissa, Tammerfesteillä ja Viikinsaaren venetsialaisissa.

– Koska passissa lukee, mistä on kysymys, sitä voi näyttää myös muissakin paikoissa. Sen käyttö on kuitenkin sujuvampaa liikkeissä, joissa passi on käytössä, koska niissä henkilökunta tietää, miten tilanteessa tulee toimia.

 

Haapa-aho ei ole kartoittanut kaupungin tiloja, joissa vessapassille voisi olla käyttöä. Esimerkiksi kaupunginkirjastossa on yleisiä vessoja, mutta joissain paikoissa vessan oven avaamista tarvitsee pyytää.

– Monissa paikoissa vessapassin käyttöönotto ei aiheuttaisi minkäänlaista muutosta. Virastorakennuksista ja muista löytyy vessoja, joihin pystytään päästämään tarvittaessa ihmisiä, mutta vessapassitarra lähettäisi selkeämmän viestin, että tänne saa tulla.

Jotkin yritykset eivät ole ottaneet vessapassia käyttöön, koska ulkopuolisten päästäminen esimerkiksi henkilökunnan tiloihin aiheuttaisi turvallisuusriskejä. Haapa-aho myöntää, että tätäkin asiaa joudutaan kaupungin kanssa miettimään.

– Tietenkin asiaa täytyy pohtia tilakohtaisesti. En kuitenkaan näe, että se olisi kauhean iso turvallisuusriski, koska vessapasseja on vain rajatulla joukolla ihmisiä ja se oikeuttaa pääsyyn vain tietyssä tilassa. Jos tilat eivät kuitenkaan sovellu passin käyttämiseen niin niitä ei tarvitse ottaa siihen mukaan.

Tieto

Vessapassi on Crohn ja Colitis ry:n, Korento ry:n, Colores ry:n, Neuroliiton, Syöpäjärjestöjen ja Suomen sklerodermayhdistyksen ylläpitämä passi, joka mahdollistaa nopean wc-käynnin.

Tarkoituksena on helpottaa suolistosairauksia, endometrioosia, PCOS:ää, vulvodyniaa, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhasyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää, neuroendokriinisiä kasvaimia ja sklerodermaa sairastavien mahdollisuutta päästä lähimpään vessaan.

Sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupunginvaltuutettu esittää vessapassia Tampereelle20.8.2019 08.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat