Paikalliset

Tampereen yliopistossa tehtiin tieteellinen läpimurto silmäsairauksien hoidossa – Parantaa merkittävästi kymmenien miljoonien elämänlaatua: "Sen takana on ollut mittava työmäärä"

Heli Skottmanin työ palkittiin tunnustuksella.

Anna Tervahartiala/ESM:n arkisto

Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella onnistuttiin viime vuonna ensimmäistä kertaa 3D-tulostamaan silmän sarveiskalvon kaltaista kudosta. Kyseessä on tieteellinen läpimurto, joka palkittiin sunnuntaina Pirkanmaan palkinnolla. Palkinnon saivat Tampereen yliopiston Silmäryhmän johtaja, professori Heli Skottman ja tutkijatohtori Anni Mörö.

– Olimme saavutuksesta onnellisia, koska sen takana on ollut mittava työmäärä. Onnistuminen sai aikaan paljon positiivista palautetta kotimaassa ja ulkomailla, kertovat voittajat Pirkanmaan liiton julkaisemassa tiedotteessa.

Skottmanin johtaman Silmäryhmän tavoitteena on edistää silmäsairauksien hoitoa kehittämällä uusia ja innovatiivisia menetelmiä silmäsairauksien syiden tutkimiseen sekä niiden hoitoihin. Biotulostus on kiinnostusta herättävä ala myös kansainvälisesti.

Viime vuonna 3D-biotulostin tuotti sarveiskalvoa vastaavan rakenteen. Tulostetuksi tuli kaksikolmasosaa sarveiskalvon kerroksesta: pintakudosepiteeli ja keskiosan strooma-solukko. Tutkimuksen työkaluina hyödynnetään ihmisen kantasoluja sekä toiminnallisia biomateriaaleja silmän eri rakenteiden tuottamiseksi kudosteknologisin keinoin.

Vuoden loppuun mennessä tavoitteena on saada tulostettua jonkinmoinen rakenne sarveiskalvon pohjalla olevasta yksisolukerroksesta.

– Sarveiskalvosokeita ihmisiä on kymmeniä miljoonia maailmassa. Hoito parantaa merkittävästi elämänlaatua. Perinteisesti sarveiskalvosiirrännäisiä on saatu kuolleilta luovuttajilta, mutta luovuttajista on valtava pula. Siirrännäisiä ei siten ole tarjolla kaikille tarvitseville, Skottman sanoo tiedotteessa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pirkanmaan palkinto Silmäryhmän johtajalle ja tutkijatohtorille2.9.2019 08.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat